"Na rukovodećim pozicijama obrazovnih institucija samo dvije žene"

Vijesti 18. velj 201908:52 > 09:32
Ilustracija

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova komentirala je Eurostatove podatke o zastupljenosti žena u inženjerstvu i tehničkim znanostima, kao i problem porasta razlike u plaćama između muškaraca i žena.

“Već godinama imamo 60 do 62 posto žena koje su diplomirale na raznim fakultetima, njihov udio kada se radi o društvenim znanostima, medicini, računarstvu ili interdisciplinarnim znanostima je preko 60 do 75 posto, a kada se radi o inženjerstvu ili tehničkim znanostima tada je svega 27 posto. Što se tiče znanstvenih pozicija, što je hijerarhijska struktura viša, to broj žena znatno opada. Trenutno na rukovodećim pozicijama obrazovnih institucija od 10 rektorata imamo samo dvije žene, dakle 20 posto žena rektorica, u dekanatima 31 posto dekanica i prodekanica 43 posto”, izjavila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za HRT.

Osvrnula se i na problem jaza u plaćama između muškaraca i žena, što je problem koji, kako kaže Ljubičić, ne samo što je i danas prisutan – nego se i dalje povećava. Radi se, tvrdi pravobraniteljica, o vertikalnoj i horizontalnoj segregaciji, o višedimenzionalnom problemu koji je teško jednoznačno i objasniti.

“Jedan od elemenata takve razlike u plaćama je što žene rade u nekim takozvanim ženskim zanimanjima, teško dolaze do viših pozicija, način njihovog napredovanja je sporiji nego kod muških kolega, uzimanje skraćenog radnog vremena, duži ostanci na rodiljom dopustu… Radi se o jednom velikom dimenzionalnom problemu koji na kraju kroz statističke pokazatelje pokazuje jaz u plaćama što se pak reflektira i kroz jaz u mirovinama koji je između 20 i 22 posto”, naglasila je pravobraniteljica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram