Ocu koji je djecu bacio s balkona određen istražni zatvor

Vijesti 01. ožu 201906:57 > 16:10
N1

S prvog kata kuće na Pagu otac je bacio svoje četvero malodobne djece u četvrtak. Troje djece na liječenju je u zadarskoj bolnici, dvoje u dobi od 3 i 5 godina su na intenzivnoj njezi, a djevojčica (8) je operirana i oporavlja na intenzivnoj. Najteže ozlijeđena djevojčica (7) prevezena je u KBC Zagreb. Ocu određen je istražni zatvor.

15:59

Ministrica obitelji Nada Murganić izvijestila je o preliminarnim rezultatima izvida u Centru za socijalnu skrb Zadar koji je bio nadležan za stradalu djecu s Paga. Zbog teških propusta, predložit će smjenu ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru.

Više čitaje OVDJE.

15:28

Ocu koji je djecu bacio s balkona određen je 30-dnevni istražni zatvor, potvrdio je Hrvoje Visković, istražni sudac Županijskog suda u Zadru, kojem je dodijeljen ovaj predmet. Istražni zatvor mu je određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, mogućnosti ponavljanja djela te zbog težine počinjenog kaznenog djela.

Visković je potvrdio da se osumnjičeni 54-godišnjak u svima fazama branio šutnjom.

“Ne znamo ništa o njemu, nemamo nikakve informacije”, kazao je.

“Propisana kazna za ovako teško kazneno djelo je do 40 godina zatvora, a ako se odredi više kazni dugotrajnog zatvora, kazna se može popeti i na više od 50 godina”, pojasnio je Visković.

Na koliko godina bi mogao biti osuđen otac, Visković nije želio spekulirati. Kako će teći proces ovsitit će, pojašnjava, prvenstveno o tome što će pokazati psihijatrijsko vještačenje.

“Osoba koja je neubrojiva ne može biti kriva, određuje joj se smještaj na psihijatriji, najprije šest mjeseci, a potom prema potrebi”, pojasnio je Visković.

15:23

Duško Berović, glasnogovornik županijskoga državnog odvjetništva, kazao je da se tražio istražni zatvor za 54-godišnjaka zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog težine počinjenog djela.

“Ispitat će se svjedoci i provesti vještačenje, primarno psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu, kako bi se utvrdilo psihičko stanje osumnjičenog prije kaznenog djela, a kako bi se znalo je li bio ubrojiv odnosno je li znao što je radio”, kazao je Berović.

Kaže da su 54-godišnjaku uzeli krv i urin, ali da nalazi nisu poznati.

15:07

Završilo je ročište na zadarskom sudu na kojem se odlučivalo o jednomjesečnom istražnom zatvoru ocu, no odluka još nije poznata, javlja iz Zadra naša reporterka Katarina Brečić.

13:34

Ministrica socijalne skrbi, Nada Murganić, i danas je bila u Zadru, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

13:29

Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike i mladih, komentirala je slučaj obiteljske tragedije na Pagu. Na pitanje je li bilo propusta nadležnog centra za socijalni rad, kaže da će to biti poznato tek kad bude gotov nalaz inspekcije.

Više čitajte OVDJE.

12:44

Otac će biti doveden pred istražnog suca u Zadru koji će odlučivati o istražnom zatvor, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

12:16

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je novinarima kako je djevojčica koja je sinoć, nakon nezabilježenog slučaja nasilja u obitelji u Hrvatskoj, stigla u KBC Zagreb s teškim ozljedama smještena na odjel pedijatrijske intenzivne njege.

“Došla je s politraumom, skrb je preuzeo primarijus Novak”, rekao je Ćorušić naglašavajući kako je djevojčica smještena na odjel koji “pruža najveće šanse da se djetetu pomogne”.

Primarijus Milivoj Novak rekao je kako su ovog trenutka zadovoljni. “Detalje kliničke slike ne možemo govoriti. Ima ozljedu glave, ta je najgora”, rekao je kratko primarijus Novak govoreći o ozljedama, a dodao je i kako se nada da djevojčica danas neće morati ni na jednu operaciju. 

Više čitajte OVDJE.

12:05

Djevojčica koja je prebačena u Zagreb više nije u induciranoj komi.

“Stanje djeteta je ozbiljno, ali stabilno”, priopćeno je iz bolnice. Dr. Milivoj Novak kazao je kako o djevojčici skrbe svi potrebni timovi bolnice.

“Ovog trenutka mi smo s njom zadovoljni. Cijeli sustav zbrinjavanja djeteta od prve ukazane pomoći u Zadru pa sve do Zagreba išao je na optimalan način u svim svojim dijelovima. Onaima teške ozljede, ali je njezino stanje u zadnjih 14 sati stabilno i s njim smo zadovoljni”, kazao je.

Djevojčica ima ozljedu glave i to je najveći problem, istaknuo je. “U petak nad djevojčicom ne bi trebalo biti zahvata. Na aparatu je za disanje i još uvijek je u životnoj opasnosti. Nije u induciranoj komi i reagira na podražaje”, dodao je.

11:59

Zbog stravičnog događaja u Pagu reagiralo je i Ministarstvo obrazovanja.

Ministarstvo je poslalo krizni tim u školu koju pohađa najteže ozlijeđena djevojčica i oni su od jutra u školi.

Više čitajte OVDJE.

11:24

Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc otkrio je kakvo je zdravstveno stanje troje od četvero djece koje je otac u četvrtak bacio s prvog kata kuće u Pagu. On kaže kako se 8-godišnjakinja koja je u petak ujutro operirana trenutno oporavlja na odjelu intenzivne njege u bolnici u Zadru.

“Operirane su kosti lica, ne oko. To je sve što smo planirali. Jučer nije bilo hitno, danas smo to uradili da ne ugrozimo oko”, rekao je Karuc novinarima. I drugo dvoje djece dobro se oporavljaju. Dječak ima malu količinu zraka u plućima, ali liječnici očekuju da će se se tijekom dana i taj problem riješiti. Petogodišnjakinja je zadobila lake tjelesne ozljede i prema Karucovim riječima ona je “najbolje prošla”.

Više čitajte OVDJE.

10:45

Tijekom jutra osmogodišnja (8) djevojčica podvrgnuta je operativnom zahvatu na maksilofacijalnoj kirurgiji. Zahvat je protekao uredno.

Drugo dvoje djece u dobi od tri (3) i pet (5) godina nalaze se i dalje na Odjelu dječje kirurgije, te je njihovo zdravstveno stanje stabilno, priopćeno je iz bolnice.

10:06

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac komentirala je tragediju na Pagu. Smatra da sustav socijalne skrbi postoji, no on je najkompleksniji, a najneuređeniji.

“Kada se dogode ovakve tragedije moramo raditi retropspekciju, a nikako shvatiti da je država ta koja bi trebala spriječiti ovakve tragedije, to u svakom slučaju nije moguće ako institucije nemaju informaciju da se događa nasilje u obitelji, međutim jedno je sigurno: Država bi morala upotrijebiti sve instrumente da bi svakom djetetu osrigurala život siguran od nasilja. Ovo je teško komentirati, tragedija kakvu ne pamtim”, rekla je Sabina Glasovac za N1.

Više čitajte OVDJE.

10:00

Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika i šefica inspekcije koja provodi stručni nadzor nad zadarskim Centrom za socijalnu skrb zbog slučaja muškarca koji je bacio djecu s prvog kata kuće, govorila je u Novom danu N1 televizije o ovom tragičnom slučaju.

Nemoguće je da se vodio postupak samo zbog jednog djeteta, kazala je.

Više čitajte OVDJE.

9:43

Dr. Edi Karuc s odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice Zadar, koji je primio ozlijeđenu djecu, kazao je za Novu TV da nikada nije vidio ništa slično.

“Na moju i našu sreću, nikada ništa slično nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem se zahvaljujem svim mojim djelatnicima koji su stvarno napravili pravi posao”, kazao je.

Više čitajte OVDJE.

9:02

Oca jutros je saslušao državni odvjetnik.

Dobio je branitelja po službenoj dužnosti. Branio se šutnjim.

Više čitajte OVDJE.

8:52

Kako su ostala djeca, koja se nalaze u zadarskoj bolnici, javlja naša Katarina Brečić.

Osmogodišnjakinja koja je dobila nagnječenje tijela, prsa i glave danas ide na operaciju, trogodišnjem dječaku liječnici će danas izvući zrak iz pluć, a petogodišnja djevojčica ima lakše tjelesne ozljede.

Više čitajte OVDJE.

8:35

Kakva je procedura koja slijedi, pitali smo Damira Kontreca, suca Vrhovnog suda.

“Mora se provesti odgovarajuće vještačenje i ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to, te će se ići ka tome da ga se smjesti u odgovarajuću ustanovu, no to treba pričekati. Ovo je događaj koji svakog roditelja i normalnog čovjeka tjera u očaj. U sudskom procesu je maksimalna kazna za ovo kazneno djelo je 40 godina. Mi nemamo sustav Engleske ili Amerike gdje se može izreći ‘spojena’ kazna od 200 godina, kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina”, kazao je za N1.
8:08

Tijekom noći stanje teško ozlijeđene sedmogodišnje djevojčice nije se pogoršalo, za N1 je potvrdio zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak, javlja naša reporterka Matea Dominiković.

8:05

Otac djece danas ujutro će biti ispitan u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Policija je još jučer preko glasnogovornice Policijske uprave zadarske objavila za što terete oca – radi se o četverostrukom teškom ubojstvu u pokušaju, za što mu prema važećim zakonima prijeti od 15 do 40 godina zatvora.

7:40

Rođakinja oca s Paga kaže kako je s njim rijetko bila u kontaktu, ali je oduvijek bio problematičan, pa su im odnosi bili zahladili.

Ne znam što mu se dogodilo da ovo napravi, ne mogu još vjerovati. Samo da djeca budu dobro, njih mi je žao od sveg srca”, kazala je potresena polusestra Josipa Rođaka za Informativni centar Virovitica.

7:33

Nakon strašne obiteljske tragedije na Pagu nužno je, kaže predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić, poduzeti četiri koraka.

– Ako nemaju kompetencije, treba im oduzeti roditeljsko pravo i to bez odlaganja – kaže sutkinja koja smatra i da treba provjeriti cijeli sustav koji je bio u kontaktu s obitelji. Pritom kaže kako treba provjeriti sve, od susjeda, preko pedijatra, Centra za socijalnu skrb, liječnika obiteljske medicine, da treba vidjeti je li se zajedno s obitelji koja se selila također selila i dokumentacija o njima.

Više čitajte OVDJE.

7:09

Glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin potvrdila je kako je u četvrtak kasno navečer priveden otac koji je bacio četvero djece s prvog kata kuće. Muškarac je prijavljen za četverostruko ubojstvo u pokušaju.

Više čitajte OVDJE.

6:59

‘Razlozi ovakvog čina mogu biti razni – od opijata do psihijatrijskog poremećaja. Nakon 35 godina iskustva mogu reći da mi kao struka imamo previsoku toleranciju na loša ponašanja roditelja prema djeci. Oduzmemo pravo roditelju na djecu, pa tu zabranu iz godine u godinu produžavamo. Stalno roditeljima dajemo šansu. Što više njima dajemo šansu, više djetetu oduzimamo šansu za normalan i zdrav život’, kazala je za HRT ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, psiholog-psihoterapeut Gordana Buljan Flander. Upozorila je i na emocionalno zlostavljanje djece od strane roditelja koji se ‘vrlo lako izvuku’.

Sedmogodišnja djevojčica više nije u komi

Otac se brani šutnjom

Ministrica Murganić će tražiti smjenu ravnateljice Centra