Zdravko Mustač tuži Hrvatsku Europskom sudu u Strasbourgu

Vijesti 13. tra 201911:15 > 11:18
Ilustracija

Pet godina od kada je izručen Njemačkoj, upravo zbog tog izručenja,bivši obavještajac Zdravko Mustač, tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Njime su, smatra njegova odvjetnica Lidija Horvat, Mustaču povrijeđena prava i to u više segmenata.

Tužbu su podnijeli ovoga tjedna i to zato što su četiri godine čekali odluku Ustavnog suda na tužbu koju su podnijeli još 2014. godine, a iscrpljivanje svih pravnih mogućnosti u Hrvatskoj, preduvjet je za obraćanje sudu u Strasbourgu.

Mustač smatra da je njegovo izručenje bilo nezakonito jer je nastupila zastara, te da je Vrhovni sud napravio veliki propust kada je dopustio pravo žalbe oštećenoj, supruzi ubijenog Stjepana Đurekovića. Time je Vrhovni sud, dodaje Horvat, postupak izručenja tretirao kao kazneni postupak – što on nije. Istaknula je da nije bilo niti ujednačene sudske prakse, da je Vrhovni sud u nekim slučajevima ispitivao zastaru, a u nekima ne.

Podsjetimo, Županijski sud u Velikoj Gorici prvo je odbio izručiti Zdravka Mustača, a na tu odluku nije se žalilo nadležno državno odvjetništvo jer su se složili s obrazloženjem da je u tom predmetu nastupila zastara. Međutim, žalbu su uložili odvjetnici udovice Đureković, što je prihvatio Vrhovni sud i sve vratio na početak. Naposlijetku je Mustač izručen i u Njemačku odveden nakon što izručenja Josipa Perkovića.

Ipak, iako su tužbu podnijeli, Europski sud za ljudska prava tek mora odlučiti hoće li ju uopće dopustiti i razmatrati. Još takve odluke nema ni o tužbi kojom Perković i Mustač pokušavaju tužiti Njemačku. Podnijeli su je u studenom lani.

Kad bi tužba protiv Hrvatske naposlijetku bila i usvojena, to bi značilo da Vrhovni sud mora mijenjati svoju praksu sto bi za Mustača bila satisfakcija. Drugih posljedica, dodaje odvjetnica Horvat, ne bi bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram