Četiri mjeseca nakon tragedije u HE Dubrovnik i dalje nema odgovora tko je kriv

Vijesti 11. svi 201920:13 > 20:22
Ivo Cagalj/PIXSELL

Prošla su točno četiri mjeseca od stravične nesreće u Hidroelektrani Dubrovnik u kojoj su život izgubila trojica radnika. Izvidi su u tijeku, a istraga još nije pokrenuta. Hoće li biti pokrenuta odlučuje Županijsko državno odvjetništvo.

Dnevnik.hr neslužbeno doznaje kako će policija sa svojim dijelom posla, kriminalističkim istraživanjem, biti gotova za par tjedana. Ispitani su svi, radnici, vatrogasci, svi koji su se onoga dana našli na mjestu nesreće.

Božena Pozniak, djelatnica hidroelektrane Dubrovnik i majka poginulog radnika kazala je da se sve zna, no HEP o svemu šuti.

”Prvenstveno ja sam jako tužna, ja sam jedna tužna mama, razočarana situacijom. Ništa se ne zna, a zna se uzrok požara. Međutim, šuti se. HEP šuti.”

Iz HEP-a se pravdaju da ne mogu ništa reći jer ne žele ugroziti istragu, ali to je slaba utjeha za Boženu.

VEZANE VIJESTI

“Izvješće inspektora rada je među prvim izvješćima koje je izašlo, navodi što se dogodilo i piše kako HEP nije osigurao uvjete rada u svakom trenutku sigurne za rad i da je ugradnjom PVC materijala ugrozio život i zdravlje ljudi. Troje mladih ljudi je poginulo u tunelu, na radnom mjestu. HEP nije niti komemoraciju za njih organizirao”, kaže Pozniak.

Obitelji stradalih radnika ne traže ništa drugo osim – istine. ”Istinu i samo istinu, što tražimo od početka. Nama nema djece. Sve tri obitelji su doživjele toliku tragediju da je s tim teško nositi se. Želimo prvenstveno istinu, da nema uplitanja, da nema izvrtanja činjenica, da nema pritisaka na DORH, da se radi kako treba. To smo, na koncu, dužni našoj djeci. Djeca su stradala tako groznom smrću, na radnom mjestu. To smo im dužni.

Koliko god borba bila teška, a izgleda da će biti teška, borit ćemo se. Evo, jutros muž pali svijeću Davoru i kaže: ‘Evo, Dado moj, neka ti svijetli i danas svijeća, ali ti si naša svjetlost’. On je naša svjetlost i to nas drži i u ovoj borbi ćemo ustrajati”, rekla je majka stradalog radnika za Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.