Zagrebački rekorder za volanom uhvaćen s više od 3,5 promila

Vijesti 03. lip 201914:33 > 14:36
Ilustracija

Zagrebačka policija tijekom vikenda je u pojačanom nadzoru prometa zabilježila više od 700 prekršaja, uključujući 50-ak prekršaja voženje pod utjecajem alkohola pri čemu je neslavni rekord ostvario 50-godišnjak s izmjerenih čak 3,5 promila alkohola u krvi.

Rekorder kojem je u ponedjeljak odmah poslije ponoći izmjereno 3,57 promila alkohola ‘uhvaćen’ je u Kerestincu nakon što je sletio s ceste, vozeći auto njemačkih oznaka. U toj nesreći nastala je samo materijalna šteta ali je 50-godišnji vozač prevezen u KB Sestre milosrdnice.

Prema tablici trovanja alkoholom objavljenoj na stranicama ‘plivazdravlje.hr’ osoba s tri promila pada u stanje tzv. stupora u kojem ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja. Iznad 3,5 promila moguća je pojava kome. To stanje jednako je razini kirurške anestezije.

Neslavnoj 35-godišnjoj rekorderki izmjereno je u subotnjoj noći 1,46 promila nakon što je udarila u jedno od parkiranih vozila dok se uključivala u promet s parkirališta u Ulici Božidara Magovca.

Tijekom provođenja akcije koja je usmjerena na suzbijanje najtežih prometnih prekršaja, poput vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, policija je u posebne prostorije smjestila pet osoba, dok je osam osoba uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 54 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod devet vozača utvrđena je više od 1,5 promila, a evidentirano je šest mladih vozača s alkoholom u krvi.

Zagrebačka policija najavila je da će od danas do 9. lipnja provoditi preventivno-represivnu akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“, usklađenu s akcijama TISPOL-a – Europske mreže prometne policije. Od 704 prometna prekršaja na vožnju pod utjecajem alkohola odnosilo se njih 54, dok se gotovo svaki drugi prekršaj ili njih 279 odnosio se na nepropisnu brzinu.

Utvrđen je također 71 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 67 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, po pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i vožnje pod zabranom i 14 prekršaja neregistriranih ili tehnički neispravnih vozila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.