Grmoja: Most će tražiti da se pravo na pitku vodu uvrsti u Ustav

Vijesti 12. lip 201916:37 > 16:52
N1

Politički tajnik Mosta bio je gost Newsrooma. Komentirao je loš rezultat Mosta na europskim izborima i najavio izbornu konvenciju u rujnu. Najavio je i da će u Saboru raditi na tome da se pravo na pitku vodu uvrsti u Ustav. Za incident u Supetru kaže da svako nasilje treba osuditi, ali i da Hrvatska nije zemlja etničkog nasilja.

“Naravno da smo nezadovoljni rezultatima europskih izbora jer su nam sve ankete predviđale jedan mandat, ali konstelacija je odigrala svoje, ljudi su birali kandidate koji su već bili u Europskom parlamentu, to objašnjava i iznenađujuće dobar rezultat SDP-a”, smatra Grmoja.

“Nismo osvojili mandat, nezadovoljni smo i donijeli smo odluku da nećemo tražiti crnog labuda nego idemo na izborni sabor po principu jedan čovjek, jedan glas. Proširit ćemo predsjedništvo i donijeti novi statut i program gdje ćemo jasno definirati koje politike Most zastupa”, otkrio je Grmoja.

Smatra da će nakon loših rezultata biti teže građane uvjeriti da su jedini koji se ustrajno bore za njihove interese, ali i dalje je, kaže Grmoja, u Saboru Most najaktivnija politička opcija.

“Mogu vam reći da ćemo tražiti da se pravo na pitku vodu uvrsti u Ustav”, rekao je Grmoja.

Tvrdi da Most nije otišao previše u desno i da su uvijek zagovarali hrvatske nacionalne interese. “Pa prva je Vlada pala zbog Ine i Mola. “Reforma javne uprave, pravosuđa, rasterećenje poduzetnika i zasutavljanje iseljavanja je u fokusu našeg programa, kao i održivi razvoj”

Hrvatska nije zemlja etničkog nasilja 

Nikola Grmoja komentirao je i aktualnosti pa tako i napada na Srbe iz Vukovara u Supetru. “Užasno je da se bilo koga napada zato što je iz Srbije, zato što navija za drugi klub ili je iz drugog grada. Navijač sam Hajduka, ali nikako ne mogu opravdati fizičko nasilje prema bilo kome. Reakcije državnih insititucija trebaju biti jako brze i efikasne”

VEZANE VIJESTI

Ipak misli da Hrvatska nije zemlja etničkog nasilja. “Trebamo se boriti da ne bude napada. To nije samo hrvatski problem, Engleska je taj problem maknula sa svojih stadionia, ali nije s ulica. Jedini je način efikasno djelovanje državnih institucija i mislim da nije dobro da šaljemo poruke u javnost da je Hrvatska nesigurna zemlja. Hrvatska nije nesigurna i zemlja nasilja, ali niti jedan slučaj nasilja ne možemo prihvatiti. Neprihvatljivo mi je i da bilo tko u društvu bude diskriminiran, incidenata će uvijek biti, ali to nije prevladavajući stav u društvu, to se vidi po reakcijama ljudi”, zaključuje Grmoja.

Za manevar premijera Plenkovića oko Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kaže kako u Hrvatskoj imamo okupirane institucije. “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije imalo i nema prevelik utjecaj. Ima slabe ovlasti i treba ga pretvoriti u antikorupcijsku agenciju po uzoru na Sloveniju”

Za predsjedničku utrku kaže kao Most još nije odlučio hoće li imati kandidata za te izbore, a za Miroslava Škoru kao potencijalnog kandidata kaže da je plesao u svatovima na njegove pjesme i da je to sve što zna o njemu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram