Može li Ustavni sud srušiti referendum protiv mirovinske reforme?

Vijesti 13. lip 201906:55 > 06:57
Patrik Macek/PIXSELL

Sindikalni čelnici danas će u Hrvatski sabor odnijeti kutije sa 748.000 potpisa za referendumsku inicijativu "67 je previše". Poručuju da nema pregovora s Vladom ni s vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je za HTV da će predsjednik Hrvatskog sabora zaprimiti potpise, a saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložiti njihovu provjeru.

– Nakon toga će Vlada RH, u proceduri za koju ona procijeni najsvrsihodnijom, odgovoriti Saboru o prikupljenim potpisima. Potom je dalje na Saboru hoće li uputiti Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti referendumsko pitanje, kazao je Bačić.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, rekao je da Ustavni sud ima ovlast da bilo koje pitanje, a koje je predmet odlučivanja na referendumu, ocijeni protuustavnom. Je li to zbog financijske stabilnosti proračuna ili neko pitanje koje se odnosi na poreze ili pak neko pitanje koje se odnosi na međunarodne obveze RH itd., kaže Palić i dodaje da Ustavni sud nema nikakvo ograničenje da neko pitanje proglasi protuustavnim, odnosno ovdje Sud ima potpunu slobodu. Ustavni sud je glavni čuvar Ustava u Republici Hrvatskoj, dodaje.

– Pitanje nije protivno Ustavu RH. Način na koji je formulirano ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje hrvatskog proračuna. Činjenica je da učinci onih odredbi zakona koji se mijenjaju u tom referendumskom pitanju djeluju “pro futuro” i odnose se na budućnost. Ne znam tko bi u RH mogao znati kako bi mogao izgledati hrvatski proračun za tri ili pet godina, kaže Palić.

Palić ističe da u Ustavu treba biti definirano, a ne u zakonu, tema koja ne može biti predmet referendumske odluke. Treba biti definirano koje su to teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Za to treba postojati politička volja, a toga u Hrvatskoj nema, smatra. Napominje da je riječ o izuzetno osjetljivoj situaciji.

– HDZ, kao ključna stranka vladajuće većine, treba mudro odvagnuti što je potrebno učiniti jer može doći do političke štete, a moguće je i da se referendum neće moći zaustaviti unatoč pokušaju intervencije prema Ustavnom sudu. Ja imam pozitivan stav prema ispravnosti referendumskog pitanja. Smatram da je u skladu s Ustavom RH, kazao je.