Grlić Radman o Tesli: "Reakcije su pretjerane, Tesla je rođen u Hrvatskoj"

Vijesti 12. kol 201910:47 > 15:59
N1

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne događaje.

Ministar je komentirao prosvjed i reakcije iz Srbije na, kako su rekli, “hrvatsko prisvajanje Nikole Tesle”.

VEZANE VIJESTI

 “Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema”, rekao je Grlić Radman.

Ne smatra da je Hrvatska predugo ignorirala Teslu upravo zbog neriješenih pitanja između Hrvatske i Srbije. “Činjenica je da je Hrvatska bila sljedbenica zapadnoeuropskih vrijednosti, nikad na to nismo gledali kao na neko pitanje koje bi trebalo biti kamen spoticanja. Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu”, rekao je Grlić Radman.

Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

Komentirao je i intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za Hrvatski tjednik, u kojemu je najavila svoju kandidaturu za drugi mandat.

“Zadnji moj veleposlanički mandat je bio Njemačkoj, gdje se poštuje sloboda medija, tamo se ne bave mediji time gdje je tko dao intervju. Kad govorimo o predsjednici, ja bih istaknuo njen put, koji je krenuo početkom devedesetih. U Ottawi je lijepo govorila engleski, meni su je pohvalili austrijski kolege, sve to nije slučajno”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, podsjetivši i na predsjedničin dosadašnji rad u različitim hrvatskim i međunarodnim institucijama.

“Ona državnički i pametno i mudro i strateški određuje kada će i gdje i kome dati intervju”, rekao je Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.