"U prošlosti smo dokazali da smo sposobni proizvoditi naftu i izvan Hrvatske"

Vijesti 24. ruj 201908:36 > 08:40
N1

Marijan Krpan, predsjednik Agencije za ugljikovodike komentirao je za N1 kretanje cijene nafte i naftnih derivata na hrvatskom tržištu, a nakon jutrošnjeg velikog poskupljenja koje je građane dočekalo na benzinskim postajama.

“Na rast cijena utječe odnos punude i potražnje, a kao što znamo u zadnje vrijeme došlo je do disbalansa, nakon napada saudijsko postrojenje koje je potom smanjilo proizvodnju za 5 milijuna barela dnevno, a svijet dnevno troši 100 milijuna barela dnevno. Potom je došlo do poskupljenja cijene barela… To je bio okidač na ovo što se događa danas kod nas”, kaže.

Situacija na Bliskom istoku utječe na hrvatsko tržište, osjetljivi smo na poremećaje na svjetskom nivou, dodaje Marijan Krpan.

Važnost domaće proizvodnje

“Bitna je domaća proizvodnja, zbog sigurnosti opskrbe”, kaže naš sugovornik.

VEZANA VIJEST

Agencija za ugljikovodike bavi se i osiguranjem obaveznih zaliha nafte i naftnih derivata, kaže Krpan, i dodaje kako smatra da je “potrebno u budućnosti povećati udjel naftnih derivata, konkretno benzina i dizela što bi koristilo u slučaju ozbiljnog poremećaja ili naftnog šoka, i tu bismo količinu pustili na tržište i apsorbirali taj početni šok”.

Nova naftna otkrića

“Agencija za ugljikovodike nedavno je završila s drugim natječajem na kopnu za istraživanja ugljikovodika, a imamo i nova otkrića koje su Kanađani pronašli u istočnom dijelu panonskog bazena. Nadamo se da ćemo sljedeće godine svjedočiti novim naftnim otkrićima čime se utječe na energetsku stabilnost Republike Hrvatske”, kaže predsjednik Agencije za ugljikovodike.

Ovisnost o uvozu

“Ovisimo o uvozu, uglavnom iz talijanskih rafinerija, ali ja bih napomenuo da je činjenica da se buduća energetska sigurnost ne rješava samo na teritoriju RH, u prošlosti smo dokazali da smo sposobni proizvoditi naftu i plin i izvan teriotrija Hrvatske”, rekao je Krpan u razgovoru za N1.