Sindikat pomoraca traži nastavak potrage za posadom, pokrenuta i peticija

Vijesti 05. lis 201916:42 > 17:33
N1

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan komentirao je prekid potrage za pomorcima koji su nestali nakon potonuća Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. U međuvremenu je pokrenuta i peticija.

“U ovom slučaju potragu svakako treba produžiti na neko dodatno vrijeme. Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji.

Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu.

Svi brodovi koji plove tim područjem, što uključuje i ribarske brodove, bit će obaviješteni o činjenici da je potraga još uvijek u tijeku i da moraju obratiti pozornost na more, stalno motriti i tražiti te ljude. Mi očekujemo malo veći opseg, da se zrakoplovstvo uključi, da se područje nastavi istraživati zrakoplovima jer je riječ o ogromnom području koje je veličine kao dvije do tri Republike Hrvatske”, kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Pokrenuta peticija

“Molimo da potpišete peticiju za nastavak potrage za našim kapetanom Miškićem i članovima posade, koju tvrtka Bourbon želi obustaviti”, objavljeno je u Facebook grupi na kojoj je peticija podijeljena.

Zasad broji gotovo tri i pol tisuća potpisa.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Podsjetimo, službeno je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 kvadratnih kilometara oceana.

Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih. Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.

Regiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

 “Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insitucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Obitelj kapetana Miškića uputila je apel medijima i državnom vrhu.

“Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi.

Kao predstavnici vlasti, molimo Vas – učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca”, stoji u apelu obitelji Miškić koji je poslan medijima i državnom vrhu.

#related-news_0

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na apel obitelji nestalog pomorca.

“Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca, ono što znamo, znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu sa francuskim vlastima.

Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta i tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda.

Područje koje je pretraživano snagama francuskog i američkog zrakoplovstva u smislu površine veliko je kao dvije Hrvatske. Nažalost ta se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana.

Imamo informaciju da je potraga tim sredstvim stala, ali to ne znači da bilo koji komercijalni brod koji će proći tim područjem nema obvezu motriti.

U stalnoj smo komunikaciji s obitelji i francuskim vlastima, nastavit ćemo to, međutim, kažem, ovaj pothvat koji je napravljen bio je, koliko shvaćam, najveća potraga takvih razmjera na tako velikom području do sada”, komentirao je premijer Plenković apel obitelji nestalog pomorca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram