Guste Santini: "Ovakva država je neodrživa"

Vijesti 07. lis 201916:44 > 16:53
N1

Ekonomist Guste Santini još je 2018. poslao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću da ne smanjuje PDV na 24 posto.

Danas u Newsroomu kaže kako ne misli da je njegovo pismo utjecalo na premijera. Misli da bi bilo dobro da se ostane na stopi od 25 posto PDV-a i da bi to bio početak nove prakse prema kojoj ako se pogriješi to se i prizna.

Nastavlja da je do smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu došlo bez konzultacije sa strukom, što je, kaže, loše.

VEZANE VIJESTI

“Naš turizam je fatamorgana posebno što se tiče poreznog sustava. Morate znati da turisti plaćaju PDV i preko 20 posto ukupnih poreznih prihoda plaćaju stranci. A što ako dogodine turistička sezona podbaci”, zapitao se i upozorio da nam rashodi rastu iznad dopustivog.

“Kada dođe sedam mršavih krava stvari će biti drugačije jer kamatne stope skaču gore”, upozorava Santini.

“Ovakva država je neodrživa. Stalno govore o reformama, ako krivi sustav informatizirate vi imate informatizirani krivi sustav, a ne efikasnu reformu lošeg sustava. Uzmite lokalnu upravu i samoupravu, to je nedopustivo da imamo toliko općina i županije kao neželjeno dijete države.

Opća država bi trebala ozbiljno smanjiti svoju participaciju u BDP-u, a kod zdravstva i obrazovanja moramo izvršiti resturkturiranje, recite mi koja je to bolnica restruturirana da je sama smanjila troškove. Pričamo priče, a predstoji nam ozbiljno restrukturiranje države jer nam je to karcinom države.”

#related-news_0

Kaže i da je odluka o uvođenju eura ustvari novo ograničenje jer time kazujemo da želimo da se naša vrijednost rada izjednači s primjerice Njemačkom ili Irskom koje su razvijenije od nas.

Kada je riječ o zahtjevima za povišicu brojnih sindikata kaže da smo godinama kumulirali jadne plaće profesorima, nedostojne plaće liječnicima itd. “Međutim sada su ovi izbori predsjednički, pa parlamentarni, ministar Marić je izjavio da imamo suficit pa ako imamo suficit onda to treba riješiti iako ja ovdje javno tvrdim da Hrvatska nije u zoni suficita. Sindikati to s pravom traže, ali Hrvatska nema materijalnih mogućnosti za to. Turizamn je stvorio predodžbu da se nešto kreće i to je samo jednim dijelom točno”, zaključio je Santini. 

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram