Prijatelji pomorca: Imamo 37.000 eura, za potragu avionom treba preko 50.000

Vijesti 09. lis 201909:55 > 10:13
N1

Naš reporter Hari Kočić u Šibeniku je razgovarao s Đurđom Vrljević Šarić i Sebastianom Latochom, prijateljima obitelji nestalog kapetana Dine Miškića.

“U trenutku kada je objavljeno da se potraga obustavlja, nama je to bilo neprihvatljivo. Jer smo već u tom trenutku imali neformalne informacije da su se svi članovi posade ukrcali na splavi”, kazala je Vrljević Šarić. 

“Zato smo se odlučili na pokretanje peticije. Odaziv nas je, malo je reći dirnuo. Radi se o preko 40 tisuća potpisnika peticije. To su ljudi iz puno zemalja i to nam je sve pomoglo da se potraga nastavi”, dodaje. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje o tome kako se osjeća obitelj kapetana dok traje potraga, Vrljević Šarić je kazala: “Definitivno nije lako. Mi smo svi na iglama. Čekamo dobru vijest, čekanje je strašno i iscrpljujuće. Ali nakon jučerašnje vijesti da su uočene signalne rakete, to su znakovi života”, rekla je Vrljević Šarić. 

Sebastian Latocha je pak kazao kako su nakon vijesti o obustavi potrage odmah pokrenuli prikupljanje novca. “Odmah smo pokrenuli prikupljanje kako bi mogli skupti potreban novac i vidjeti što bi mogli napraviti. Francuska je na kraju sama pokrenula avion i hvala im na tome”, kazao je Latocha. 

N1

“Imamo preko 37 tisuća eura, ali za potragu avionom je potrebno preko 50 tisuća eura. Ja samo vidim Dina da je tu i da ćemo zajedno biti s njim. I ako treba Atlantik preplivati, napravit ćemo to”, rekao je zaključno Latocha. 

Ukoliko želite donirati novac za nastavak potrage, možete to učiniti OVDJE.

Podsjetimo, brod Alp Striker kruži u dijelu Atlantika u kojem su u noći s nedjelje na ponedjeljak uočene dvije signalne rakete koje se povezuje s nestankom hrvatskog kapetana Dine Miškića i još šest pomoraca nakon potonuća Bourbon Rhodea. Pozvana su i 3 dodatna trgovačka plovila te, za zračnu potporu, zrakoplov Hercules C-130.

Pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, Vladimir Svalina, za N1 je komentirao potragu za nestalim pomorcima.

“Polažemo velike nade u ljudstvo, avione i flotu koja je sada u potrazi”, rekao je Svalina, dodavši da je Bourbon Rhode brod kineske gradnje, koji nije dovoljno dobro kvalitetan i koji je kompanija ranije željela prodati, međutim, zakon tržišta i kriza spriječili su takav scenarij.

Što se tiče potrage, Svalina je rekao da su splavi na brodu kvalitetne te da one daju nadu da su pomorci još uvijek živi.

“Mi ne želimo vjerovati da njih nema, splavi su bile aktivirane, posada je bez obzira na paklene uvjete tada imala mogućnost da se prebaci na splavi i ono što splav sadrži u smislu preživljavanja još nam daje šanse da su oni živi”, rekao je Svalina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.