Kapetan Skorić: Nadamo se da ćemo primiti vijest koja će nas obradovati

Vijesti 09. lis 201915:41 > 19:46
ALP Maritime Services B.V. / YouTube / Screenshot

Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić intenzivirala se u srijedu u poslijepodnevnim satima. Kako nam je potvrđeno iz Sindikata pomoraca, imaju pouzdanu informaciju da je uočeno nešto na području havarije broda Bourbon Rhode i da su brodovi upućeni prema toj lokaciji.

“Ravnateljica Europska agencija za pomorsku sigurnost Maja Markovčić Kostelac potvrdila je da su satelitski snimci analizirani i potvrdili su da postoje tragovi i da postoji nešto u tom sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga”, pojasnio je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika sindikata pomoraca za N1.

“Brodovi su usmjereni tamo i postoji visoka vjerojatnost da je tamo nešto zbilja uočeno, ne možemo potvrditi što je točno, ne možemo spekulirati, možemo se naravno nadati da je to upravo splav s preživjelim članovima posade”, rekao nam je u poslijepodnevnim satima u srijedu.

TIJEK DOGAĐAJA

19:43 Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvijestili su da se Europska agencija za pomorsku sigurnost uključila u potragu na zahtjev Vlade. Dodaju i da je se hrvatski veleposlanik u Parizu sastao s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Zajedno su ukrajinskim kolegom zatražio je da se potraga za nestalim članovima posade intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja o čemu više možete pročitati OVDJE

18:46 Premijer Andrej Plenković izjavio je da su Vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i s niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splavi i da su pomorci još tamo. Kaže da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema.

18:00 Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić bio je gost Dnevnika u ime Sindikata pomoraca.

“Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je.

N1

Prema njegovim procjenama očekuje da “ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati.”

Pojasnio je i da ako su potrošili rakete ostaju im ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

“Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion”, zaključio je. 

17:40 Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić je u srijedu na otvaranju plenarne sjednice Europskog parlamenta u Bruxellesu pozvala čelnike članica Unije da pomognu u nalaženju nestalih pomoraca i istaknula kako su “neki ljudi spašeni i nakon čak 50 dana na moru”

Tomašić je rekla kako se “teško pomiriti s objavom francuskog kriznog stožera Cross s Martiniquea da se od potrage odustalo s takvom lakoćom”.

„Ovim putem apeliram na čelnike svih 28 država članica Unije koji na bilo koji način mogu pomoći pri lociranju i spašavanju tih sedam pomoraca, da to i učine. Sama bit Europske unije leži upravo u međusobnoj solidarnosti individualnih država članica, koja ovoj zajednici i njenim građanima može ponuditi istinsku dodanu vrijednost“, istaknula je Tomašić, priopćio je ured zastupnice.

17:15 Supruga Dine Miškića, kapetana za kojim se traga nakon potonuća njegovog broda u Atlantiku, poslala je otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu kojim traži da Francuska nastavi svoju potragu za nestalim mornarima.

U otvorenom apelu Marijana Kedžo Miškić poziva francuskog ministra da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se nastavila potraga za još 7 nestalih.

“Poštovani ministre, dozvolite da Vas podsjetim da je potraga za posadom Bourbon Rhode zaustavljena samo sedam dana od njezina početka; usprkos tomu što svi članovi posade nisu pronađeni i usprkos izjavama preživjelih mornara koji su posvjedočili da su sve 4 splavi uspješno lansirane, te da se posada ukrcavala na njih”, stoji u pismu.

“Nakon tri dana očaja, stigla je nova nada. Potraga je nastavljena, a kao što znate, uočene su i signalne rakete – dokaz života naših voljenih koji danima plutaju po Atlantiku! Ovime Vas molim kao žena, supruga i majka djeteta koje danas, na svoj 12. rođendan želi samo da mu se otac vrati: nemojte ponovno odustati od njih”, napisala je supruga Dine Miškića.

Više čitajteOVDJE.

16:30 “Zadnje informacije koje imamo su da smo kontaktirali s ravnateljicom European Maritime Safety Agency Majom Markovčić Kostelac koja je potvrdila da su satelitski snimci analizirani i potvrdili su da postoje tragovi i da postoji nešto u tom sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga”, pojasnio je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika sindikata pomoraca za N1. “Brodovi su usmjereni tamo i postoji visoka vjerojatnost da je tamo nešto zbilja uočeno, ne možemo potvrditi što je točno, ne možemo spekulirati, možemo se naravno nadati da je to upravo splav s preživjelim članovima posade”, rekao je.

Na tom području je najmanje šest brodova uz Alp Striker i avioni, a vjeruje da će ih biti i više.

16:15 Na stranici koja prati kretanje brodova Marine Traffic tijekom posljednjih nekoliko sati moglo se vidjeti da je nekoliko brodova promijenilo kurs kojim su plovili.

#related-news_0

Trenutačno je na vrlo maloj udaljenosti nekoliko brodova.

15:47 Pomorci u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku protumačili su to kao akciju spašavanja, odnosno tvrde da je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s kursa.

Kako Morski.hr neslužbeno doznaje, uskoro se treba održati i sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika u Francuskoj s tamošnjim dužnosnicima. 

Marine Nationale / Reuters

Bourbon: Zasad nema rezultata, uključeni su i dronovi

Bourbon, vlasnik broda Bourbon Rhode koji je za potragu unajmio brod Alp Striker, jučer se oglasio priopćenjem u kojem je opisano traganje za nestalom posadom potonulog broda Bourbon Rhode.

Poručili su kako su u potragu uključeni i dronovi, no da zasad nema rezultata.”Nakon izvješća dvojice pomoraca koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak bili na brodu Alp Striker o signalnim raketama koje su protumačili kao znak za nevolju, brod je odmah, u koordinaciji s kriznim stožerom CROSS Antili-Gvajane, postavio kurs za to područje. CROSS je pozvao tri dodatna trgovačka plovila da promijene kurs i upute se na područje za koje se prijavljuje da je izvor signala. Također je zračnu potporu dobio od američkih vlasti zrakoplovom Hercules C-130.

Pretražne operacije pod vodstvom Alp Strikera, u koje su uključene bespilotne letjelice, kao i operacije koje su izvela tri druga plovila te prelet američkog zrakoplova Hercules C-130, u ovoj fazi nisu dali rezultata.

Krizni stožeri provode svoje akcije i Bourbonovi timovi svakodnevno pružaju podršku članovima posada Bourbon Rhodea”, poručili su iz kompanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.