Član posade broda u potrazi: Nisam siguran jesu li zrakoplovi uključeni

Vijesti 10. lis 201907:54 > 22:28
ALP Maritime Services B.V. / YouTube / Screenshot

Jučer je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Nakon te informacije, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. Potraga, prema posljednjim informacijama, traje i dalje.

22:23

Filipinski član posade trgovačkog broda koji je trenutno uključen u potragu za nestalim kolegama potonulog Bourbon Rhodea, na čelu s hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem, za Morski.hr objasnio je kako teče potraga.

“Još uvijek tražimo. Vrijeme je dobro, ali ne vidimo ništa. Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. Alp Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto.

Nisam vidio nikakve letjelice dok sam bio na straži. Nisam siguran ima li uopće zrakoplova uključenih u potragu, no dok sam ja na dužnosti, nisam ih vidio”, kazao je.

20:16

Prijatelji i obitelj kapetana Dine Miškića dosad prikupili preko 68.000 eura za privatnu potragu.

OVDJE možete donirati.

19:18

Dragomir Mucić iz Sindikata pomoraca Hrvatske gostovao je u Dnevniku N1 televizije. Našem reporteru Hariju Kočiću objasnio je u kojoj je fazi potraga.

“Očekuje se nova satelitska snimka koja će stići u Europsku agenciju za sigurnost pomorskog prometa.”

O vijesti da je Hrvatska Francuskoj ponudila da snosi dio troškova potrage, Mucić kaže:

“Novac je nažalost najvažniji faktor u ovakvim potragama. Birokrati koji organiziraju potragu, ne mislim pritom na ljude koji pretražuju, nego na tvrtke koje moraju plaćati potragu – njima je jedini cilj izbjeći velike troškove.

P&I, osiguravajuća kuća koja obično osigurava brodove, koliko ja znam, snosi troškove za traganje i spašavanje do 7 dana. Ovo što je rečeno da će Francuska prekinuti potragu, to je sigurno netko iz francuskog ministarstva ili francuskog Nacionalnog centra za traganje i spašavanje donio odluku smatrajući da su troškovi preveliki. Ako se hrvatska Vlada ponudila da sufinancira, to je strahovito lijepa i velika stvar koja će pomoći da se potraga nastavi.”

Više čitajte OVDJE.

17:59

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

“Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”, kazao je za Večernji listZvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

Više pročitajte OVDJE.

17:21

“Potraga koja je jučer provedena temeljem snimaka koje smo uputili francuskim nadležnim tijelima nažalost nije urodila pozitivnim rezultatom i do ovog trenutka nije pronađen splav niti ljudi. Nove satelitske snimke očekujemo kroz sat i pol vremena nakon čega ćemo ih analizirati i vidjeti da li ponovno možemo identificirati nešto što bi upućivalo na potragu, da se negdje usmjeri potraga”, kazala je za Dnevnik Nove TVMaja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

15:15

Brodovima se pretražuje golemo područje, a svi uključeni u potragu nadaju se da je Miškić i šest kolega pomoraca na splavi, te da su živi i čekaju spas.

Potvrdio je to danas Jutarnjem listuOualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique, koji je zadužen za komunikaciju u ovoj akciji spašavanja kojom ravna CROSS AG, institucija ekvivalentna hrvatskoj Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru.

“Točno je da je jučer, na temelju satelitske snimke, pretraženo područje na kojem bi mogao biti splav, no nismo ga pronašli. Moram napomenuti da u ovom trenutku ne možemo uopće biti sigurni radi li se na snimci doista o splavi s Bourbon Rhodea ili nečem drugom, no zasad ništa nije pronađeno”, rekao je Sahtout.

U Fort de Franceu, odakle se koordinira potragom, trenutno je 8 sati (u 14 po hrvatskom vremenu) što znači da je potraga tek započela prije nekoliko sati. Vremena još ima, no na Martiniqueu kažu – sve manje.

“Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu”, rekao je za Jutarnji Sahtout.

13:50

Na terenu je šest brodova, a najbliže plovilo udaljeno je oko 240 kilometara, piše Morski.hr.

Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 555 kilometara. Najbliže kopno je Barbados, koji je od središta potrage udaljen 938 nautičkih milja ili 1738 kilometara. To je samo 100 kilometara manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve.

Kako piše Morski.hr, prostor potrage se nalazi u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, što znači da tuda prolazi manje brodova nego što ih prolazi nešto sjevernije ili južnije od tog prostora. Zbog manjeg broja brodova u tom području potraga traje još i dulje.

12:44

Svanulo je na području Atlantika gdje se nalaze potražni brodovi i akcija je upravo nastavljena, javlja naš reporter Hari Kočić.

12:28

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača “Bourbon Rhode” u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

Više pročitajte OVDJE.

10:56

Čim svane nastavlja se potraga za brodom Bourbon Rhode. Osim brodova u potragu bi se trebali uključiti i avioni američke obalne straže i Francuske. Podsjećamo, ALP Striker, poseban brod koji traži šibenskog kapetana Dinu Miškića i šestoricu pomoraca u noći na ponedjeljak primijetio je dvije signalne rakete. Nakon toga su satelitske snimke uhvatile nešto što oblikom podsjeća na splav.

Nestale pomorce traže na području većem od Jadrana, piše morski hr.

9:40

I dok traje intenzivna potraga, prijatelji kapetana Dine Miškića cijelu noć nisu spavali. Iščekuju dobre vijesti s Atlantika i neko vrijeme neće davati izjave medijima, poručili su kratko.

8:55

Pojačava se intenzitet potrage za pomorcima, nakon što je Francuska noćas poslala još jedan brod da traga za objektom uočenim na satelitsdkim snimkama, a koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje.

8:06

Obitelj i prijatelji kapetana Miškića otvorili su i crowdfunding kampanju za financiranje potrage te su dosad skupili više od 53.000 eura.

Ukoliko želite donirati novac za nastavak potrage, možete to učiniti OVDJE.

“U trenutku kada je objavljeno da se potraga obustavlja, nama je to bilo neprihvatljivo. Jer smo već u tom trenutku imali neformalne informacije da su se svi članovi posade ukrcali na splavi”, kazala je Vrljević Šarić.

“Zato smo se odlučili na pokretanje peticije. Odaziv nas je, malo je reći dirnuo. Radi se o preko 40 tisuća potpisnika peticije. To su ljudi iz puno zemalja i to nam je sve pomoglo da se potraga nastavi”, dodaje.

Više čitajte OVDJE.

7:54

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao nam je rano jutros Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

Očekuju se informacije o dosadašnjem tijeku potrage.

Podsjetimo, potraga za nestalim pomorcima s tegljača “Bourbon Rhode”, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, nastavljena je nakon što je u noći na utorak u oceanu primjećena ispaljena signalna raketa, pa su u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije “Bourbon Offshore” te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući i hrvatskog kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je zatražila i u srijedu i dobila satelitske snimke područja i na njima su uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja.

Nakon toga krenula je velika akcija potrage za pomorcima.

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao nam je rano jutros Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

VEZANE VIJESTI