Jovanović Mihalincu: "Ne može se uspoređivati 2012. i 2019. godina"

Vijesti 25. lis 201913:56 > 14:00
Ilustracija

SDP-ov zastupnik i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović u petak je sindikalistu Branimiru Mihalincu, koji je Vladu Zorana Milanovića prozvao kao odgovornu za niske koeficijente u školstvu, poručio je kako je ta Vlada nakon uvođenja reda i rasta povećala koeficijente prosvjetarima i pokazala da ispunjava obećanja.

Nakon što je Mihalinec pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da se očituju o štrajku prosvjetara, ali ne i SDP-ova kandidata Zorana Milanovića jer njegov mandat nije ocijenio pozitivnim za resor obrazovanja, Jovanović je u petak odgovorio kako je to “proziran dupli pas sindikalnog čelnika i dijela predsjedničkih kandidata“.

“Do izražaja je došlo selektivno pamćenje ‘bećara Mihalinca’ i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, rekao je i istaknuo kako se ne može uspoređivati 2012. i 2019. godina.

“Državne financije koje je 2012. zatekla Vlada Zorana Mianovića bile su pred rasulom zbog pljačke koje je organizirao i proveo IvoSanader, u čijoj su Vladi sjedili Kolinda Grabar-Kitarović i kriminalna HDZ-ova vrhuška koja je financirala osobne i stranačke potrebe i kampanje od 2003. i 2011. godine. Prema tome, u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog opljačkanog državnog proračuna, dovedena je u pitanje isplata mirovina i plaća državnih i javnih službenika. Zbog toga se nije moglo povećavati te plaće“, poručio je.

VEZANE VIJESTI

Jovanović je ustvrdio kako je ta Vlada uvela red, osiguran rast te ispunila obećanje da će s prvim znancima oporavka prvi na redu za povećanje plaća biti učitelji i nastavnici.

“Stoga je 2014. godine, što su gospođa predsjednica i sindikalni bećar Mihalinec zaboravili, učiteljima i nastavnicima i stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnom procesu, koji neposredno rade s učenicima, koeficijenti povećani za 3,5 posto, mentorima za šest posto i savjetnicima za 8 posto. Time je Vlada Zorana Milanovića s riječi prešla na djela i pokazala da ispunjava obećanja”, naglasio je.

Jovanović ističe kako zbog neučinkovitosti pravosuđa “ta pljačka proračuna” nije sankcionirana, pa tadašnja ministrica Grabar-Kitarović i premijer Ivo Sanader, kao ni HDZ nisu dočekali pravomoćnu osuđujuću presudu.

“Neću sad govoriti o milijardama kuna koje su, unatoč opljačkanom proračunu, izdvojene za besplatan školski prijevoz, stipendije i školarine, ali moram naglasiti da je jedina suvisla strategija koju Hrvatska danas ima strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je donijela Vlada Zorana Milanovića. Temeljem nje se danas provodi obrazovna reforma i temljem nje su opravdani zahtjevi učitelja i nastavnika za veće plaće, jer u toj strategiji piše da im se plaće moraju povećati”, istaknuo je.

Činjenica da se Mihalinec obratio samo aktualnoj predsjednici i Škori Jovanoviću “jasno govori o njegovim preferencijama”.

“Drago mi je što je veliki broj učitelja i nastavnika i predstavnika sindikata reagirao, osuđujući ponašanje sindikalnog bećara i zahtjevom da se njihov štrajk ne instrumentalizira u korist podrške bilo kojem predsjedničkom kandidatu”, zaključio je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.