Tko je bio Vinko Žuljević Klica?

Vijesti 03. svi 201511:05 > 11:08
Goran Mehkek, CROPIX

Vinko Žuljević Klica koji je u nedjelju ujutro ubijen u Sesvetama već godinama se dovodi u vezu sa zagrebačkim kriminalnim podzemljem.

Vinko Žuljević Klica bio jeumirovljeni časnik HVO-a i svojevremeno jedan od najbližih suradnika Vjeke Sliška, kojeg su mediji titulirali kraljem pokera aparata.

Klica je 2003. oslobođen optužbi za ubojstvo Bugarina Veselina Marinova, tjelohranitelja Mladena Naletilića-Tute i suradnika hrvatskih obavještajnih službi, koji je upucan 2002. godine u Zagrebu. Sud je odlučio kako je Klica u Marinova pucao u samoobrani.

Klica i njegovi branitelji u istrazi su tvrdili da je Marinov prvi zapucao iz malog revolvera te da se Žuljević, koji se odmah nakon ubojstva prijavio policiji, samo branio.

VEZANA VIJEST

Žuljevićev iskaz potvrdio je 2003. godine njegov kum Vladimir Rajić, koji je bio i jedini očevidac ubojstva.

Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo da je Klica 31. svibnja 2002. godine namamio Marinova u zagrebački kafić NBA s namjerom da ga ubije jer ga je Marinov, surađujući s tajnim službama, označio kao organizatora skupine za ilegalnu nabavku i preprodaju oružja.

Klica je svjedočio na suđenju pripadnicima zločinačke organizacije te je bio kućni prijatelj ubijenoga Vjeke Sliška, a policija ga je zbog povezanosti s podzemljem privela i prije dvije godine.

Prije šest godina, Klica je u Sesvetskoj Selnici doživio tešku prometnu nesreću. Na njegov mercedes 550 S na pružnom je prijelazu naletio putnički vlak na liniji iz Budimpešte, a u nesreći je poginuo Klicin otac, dok je on prošao samo s ozljedama.

Iste godine Klicino ime se spominjalo u slučaju otmice Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

Bio je na glasu kao jedan od opasnijih ljudi u Zagrebu, a imao je logističku podršku bivših vojnika HVO-a, koji su nakon rata iz BiH došli u Zagreb.