Svjedok ubojstva: Bilo je strašno koliko su metaka ispalili

Vijesti 04. svi 201507:25 > 07:38
Bruno Konjevic / CROPIX

U nedjelju u 7.55 sati u Sesvetama je ubijen Vinko Žuljević Klica, 57-godišnji umirovljeni časnika HVO-a. Napadači su ga presreli nakon što se vraćao s jutarnje mise iz obližnje Crkve sv. Antuna Padovanskog. Okružili su njegov automobil i vatrenim ga oružjem smaknuli. Svjedoci govore da su čuli pet pucnjeva.

Policija je nedugo nakon ubojstva pronašla zapaljeni automobil, blizu ulice Retkovec III, na poljskom putu pored željezničke pruge. Policija ne potvrđuje, ali i ne opovrgava da se radi o vozilu koje su Klicine ubojice koristile te koje su, nakon atentata, odlučili uništiti kako bi prikrili sve potencijalne tragove koji bi mogli voditi do njih.

Način izvršenja ovog zločina ima obilježja mafijaške likvidacije. Sačekušu za klicu postavilo je nekoliko naoružanih napadača na motociklima, a to je vrlo jasan pokazatelj da se radi o organiziranom ubojstvu. Kako piše Index.hr moguće je da ubojice ne pripadaju hrvatskoj mafiji, već albanskoj.

Žuljević se u automobilu kretao Glavnom ulicom, a u blizini semafora kod križanja sa Sesvetskom ulicom put mu je prvo presrela Škoda Octavia.

”Ovi na motoru na sebi nisu imali motoristička odijela. Počeli su pucati dok je muškarac još bio u autu, a onda je on otvorio vrata i pokušao pobjeći. Suvozač s motora ga je tada zgrabio za jaknu i u njega ispalio više metaka. Izgledalo je strašno koliko su metaka ispalili”, rekao je jedan očevidac, a piše Večernji list.

Žuljevićevo beživotno tijelo ostalo je ležati na podu, a njegov se automobil nastavio kretati. Passat je prošao kroz  križanje te se zabio u parkirani auto.

Žuljevića se u medijima povezivalo s jednim zagrebačkim mafijaškim klanom, na čijem je čelu bio Vjeko Sliško, koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u ožujku 2001.

Široj javnosti Klica je postao poznat tijekom suđenja za ubojstvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova pucao u samoobrani.