U Lovasu svečano otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

Vijesti 10. sij 202015:50 > 15:51
Promo

U Lovasu je danas, u sklopu Agro-klastera d.o.o., otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog ugoja, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna.

Pakirni centar Agroklastera u Lovasu, koji je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, za sada servisira potrebe devet kooperanata s ukupnom proizvodnjom od 2.500 komada jaja dnevno. Agroklaster, trenutno radi i na uspostavljanju proizvodnje jaja u objektu većega kapaciteta u Soljanima u kojemu bi do polovice godine trebali imati oko 10.000 koka nesilica i proizvodnju od oko 9.000 komada jaja dnevno.

Promo

“Taj projekt Agro-klaster je pokrenuo uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i ima dvije komponente, kooperantsku koja podrazumjeva suradnju s OPG-ovima proizvođača jaja, kojih je trenutačno devet uključeno, a u pripremi je još njih pet, šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet.”- rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Promo

Po riječima načelnice općine Lovas Tanje Cirbe, u obnovu objekta pakirnice Općina je uložila oko 80.000 kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu je u 2020. godini osigurano 110.000 kuna.

“Svi gospodarski projekti, pa i ovaj, od velikog su značaja za nas i opstanak naših ljudi u ovom pograničnom području. Bez ovakvih aktvinosti nema života ovdje.” rekla je načelnica Cirba.

Promo

Župan Galić rekao je kako je do sada jedan od najvećih problema vukovarsko-srijemskih proizvođača bio pronalazak kupac, te je istaknuo: „Nema proizvodnje za nepoznatog kupca.“

„Ovo je jedan mali kamenčić u mozaiku u razvoju poljoprivredne proizvodnje. Veseli me što je to ovdje u Lovasu, mjestu koje je puno pretrpilo u Domovinskom ratu. Općina puno radi te priprema i realizira brojne projekte. Mi ćemo nastaviti pomagati razvoju poljoprivredne proizvodnje, spasu poljoprivrednih domaćinstava. Zato smo i osnovali Agroklaster da pomognemo malim poljoprivrednim proizvođačima na način da im dajemo potporu u uzgoju kvalitetnih proizvoda i plasmanu istih prema tržištu. Zajedno s općinama, proizvođačima i fakultetima možemo uspjeti i biti konkurentni.“ –rekao je župan Galić, dodavši kako Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije, kao i kontinentalnom turizmu.

Promo

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra, koji ima 300 koka neslilica, za Agro-klaster proizvodi dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune, tom prigodom je naveo: “Tu se radi o tisućama komada jaja mjesečno i u daljoj budućnosti namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.