Ministarstvo gospodarstva: Oprez, previše bora u sluzavim igračkama

Vijesti 29. sij 202014:15 > 14:28
Potrosac.mingo.hr

Ministarstvo gospodarstva potrošače savjetuje da prestanu upotrebljavati sluzave igračke različitih boja sa svjetlucavom tvari unutar igračke, nalik jajima, koje su se moglo kupiti putem Amazon-a.

U opisu rizika navode kako proizvod predstavlja kemijski rizik i ne odgovara zahtjevima Direktive 2009/48/EZ o sigurnosti igračaka i norme EN 71-3. Zbog povećane koncentracije bora i male količine kroma. Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može naštetiti zdravlju djece oštećujući reproduktivni sustav.

U siječnju ove godine također su preporučili prestanak upotrebe dječjeg drvenog muzičkog instrumenta koji se mogao kupiti putem platforme eBay zato što proizvod predstavlja opasnost od gušenja zbog nedostataka propisanih normom EN 71-1 vezano za veličinu i oblik instrumenta, te set plastičnih igračaka koje predstavljaju kemijski rizik i onečišćuju okoliš jer plastične figure sadrže kratkolančane klorirane parafine (SCCP) i ftalate (DEHP) koji predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i okoliš. Proizvod ne odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 850/2004 i Uredbe (EZ) br. 1907/2006.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.