Jandroković : Ovi će unutarstranački izbori donijeti puno strasti i emocija

Vijesti 06. velj 202019:14 > 21:28
N1

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke kako od sutra kreću rokovi za unutarstranačke izbore, a izbori za predsjednika održat će se 15. ožujka.

Ovo je prvi put će puta novo vodstvo stranke biti birano po načelu jedan član – jedan glas.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je danas prije početka sjednice novinarima tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora.

Novinari su Gordana Jandrokovića pitali o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, ali i o slučaju HDZ-ove načelnice općine Lovreć Anite Nosić koja je kupila stan u Zagrebu uz pomoć subvencioniranog kredita, a onda u njemu nije imala prijavljeno prebivalište, što je propisano Zakonom o subvencioniranim kreditima.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo kako je i danas prije sjednice predsjedništva HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved izjavio da HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić šalje lošu poruku te je izrazio uvjerenost da će, nakon temeljite provjere njezinog postupka kupnje stana subvencioniranim kreditom u Zagrebu, snositi sankcije.

“Danas smo donijeli odluku o unutarstranačkim izborima i rokovi kreću od sutra, a sve završava općim saborom 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke će biti 15. ožujka, ako bude drugog kruga on će biti 22. ožujka. Kandidati za predsjednika potpise mogu početi skupljati od 10. – 28. veljače. Za predsjednika treba skupiti deset i pol tisuća potpisa, odnosno 3 posto za potpredsjedničke kandidate.

To je velik posao, no vjerujem da će uspjeti svi oni koji imaju ambicije kandidirati se za to mjesto. Kampanja kreće od 2. ožujka i traje do 15. ožujka”, rekao je Gordan Jandroković.

“Donijeli smo pravila”

Na pitanje očekuje li prljavu kampanju rekao je da su donijeli određena pravila kako se to ne bi dogodilo.

“Donijeli smo pravila koja obuhvaćaju članke koji pozivaju na korektnu borbu, poštivanje statuta i temeljnih vrijednosti HDZ-a, te na čuvanje dostojanstva drugih kandidata. Ovi će izbori donijeti puno strasti i emocija, no cilj je da na parlamentarne izbore izađemo snažniji. U slučaju teških riječi to bi utjecalo na rejting stranke, stoga vjerujem da će biti dovoljno mudrosti kod kandidata”.

Ženske kvote neće biti, a preporuka je svim kandidatima da vode računa o zastupljenosti žena na listama, rekao je Jandroković.

Dodao je da će u gradovima i općinama biti jedno biračko mjesto, u Zagrebu 17, a u Splitu dva.

#related-news_0

“Težili smo da imamo transparentan proces, da sve prođe glatko i ne bude prevelikih redova. Očekujemo odaziv što većeg broja članstva i naš interes je da legitimitet izabranih bude što veći. Bitno je da proces bude transparentan i demokratski”.

Što se današnje rasprave o GUP-u i suradnje s Milanom Bandićem tiče, Jandroković je rekao:

“Ovdje se radi o organizaciji HDZ-a Zagreba, oni definiraju što je interes za Zagreb i zato su podnijeli amandmane. Kao što je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš rekao, HDZ neće podržati GUP ne prođu li svi HDZ-ovi amandmani.

Bilo je različitih mišljenja, a na Gradskom odboru je bila otvorena rasprava. No, većina je zaključila da je ovo dobar pristup. Konzultacija je bilo, no nikakvih pritisaka”.

Aferu HDZ-e načelnice općine Lovreć Anite Nosić Jandroković je kratko komentirao:

“Teško je kazati nešto što nije osuda tog čina, vrlo je neobično da se tako što dogodilo, od same odluke o kupnji stana po povoljnim uvjetima, promjene prebivališta čime se gubi mogućnost ostanka na poziciji načelnika. Dogodio se čitav niz propusta, a kada utvrdimo sve okolnosti, donijet ćemo odluku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.