Nakon zlatnih WC-a u Dubravi, četka za WC od 312 kuna u mjesnom odboru Savica

Vijesti 04. ožu 202021:49 > 22:07
N1

Prvo je prije deset godina izgrađen zlatni WC na okretištu Dubrava. A onda je način poslovanja gradske uprave pod palicom Milana Bandića ušao u legenedu. Pa smo uz nekoliko optužnica i sudskih procesa, uz još pokoji dijamantni sanitarni čvor, stigli i do zlatne četke.

Jedino tako bi se moglo nazvati ono čime će se, na teret poreznih obveznika grada, čistiti WC školjke u sjedištu mjesnog odobra Savica Trnjanska.

Kako građani zamišljaju četku za čišćenje WC školjke koja košta 312 kuna s PDV-om, koju su platili sami, a koju je mjesni odbor Savica Trnjanska instalirao u svoj sanitarni čvor?

“Možda je na daljinski.”

“Vjerojatno da je zlatna. Hahaha…”, bili su neki od komentara.

Mislite da ta skuplja bolje čisti wc školjku?, upitala je naša reporterka.

“Pa ne znam, trebalo bi probati hahahha.”

Pa smo probali mi.

Sporna, zlatna WC četka je građane grada Zagreba koštala 312 kuna s PDV-om. Čestice odnosno tragove zlata ne vidim na njoj, međutim, evo pokušat ćemo očistiti s njome WC školjku, naime ona za to služi. Čini se da dobro obavlja svoju funkciju, no zapravo pravo pitanje je li na tržištu bilo jeftinije četke.

U trgovačkim lancima se može kupiti već od 9,99 kn

Odgovor na to pitanje pronašli smo svega nekoliko kilometara dalje u jednom od trgovačkih lanaca. Dakako da ima jeftinijih četki za WC. Primjerice cijena ove četke bez posude iznosi 9,99 kn.

Par metara dalje, nalazi se i nešto skuplja četka. Ovoga puta s posudom. Njezina cijena iznosi 14,99 kuna.

Izvođač radova, tvrtka Leo grad tvrdi kako je njihova ponuda bila najjeftinija te su zbog toga dobili posao. Dodaju i kako postavljanje jedne WC četke dođe između 100 i 400 kuna bez PDV-a, ovisno o tome je li PVC ili kromirana.

No čudnovatim okolnostima javne nabave Grada Zagreba tu nije kraj. Naime, i ova posuda za sapun građane grada Zagreba koštala je 412 kuna s PDV-om. A kao što vidite, ona se uopće ne koristi.

No, to je samo od jedan primjera, zanimljiv je jer će građani lakše shvatiti koliko su poslovi javne nabave na području mjesne samouprave prenapuhani – tvrdi vijećnica mjesnog odbora iz platforme Zagreb je Naš!

“Kolika će biti cijena tog nekog određenog rada ne ovisi o nama nego se određuje na nekom višem nivou. Ja ne vjerujem da ne može biti jeftinije, smatram da se cijene mogzu smanjiti i šefica financija je objavila da je proračun milijardu u minusu, a mi se i dalje ponašamo kao pijani milijarderi”, rekla je Frana Laća, iz mjesnog odbora Trnjanska Savica (Zagreb je Naš!)

A što kaže gradonačelnik?

Je li po vama normalno da Grad Zagreb putem javne nabave nabavlja četke za 250 kuna?

“Nemam komenatra”, odgovorio je Milan Bandić.

Je li to neka posebna četka?

“Sve sam rekao”, dodao je.

Zlatna četka samo je nastavak priče o zlatnom javnom WC-u u Donjem gradu koji je obnovljen za gotovo 300.000 kuna – smatra Tomislav Tomašević.

“Imamo i klupe od više od 20 000 kuna, ljuljače od 125 000 kuna i non stop se borimo da se to ne radi. Prema našoj procjeni, 100 milijuna kuna godišnje završi u privatnim džepovima.

Činjenica je da gradska uprava i poduzeća ucjenjuju gradske četvrti i mjesne odbore da moraju ukoliko žele novac iz proračuna moraju prihvatiti takve cijene”, govori Tomašević.

Bilo je uzmi i li ostavi – kaže nam HDZ-ov Ante Gracin, predsjednik mjesnog odbora Savica Trnjanska. Pred kamere pak nije htio, ali zapitao se kako se mi to bavimo takvim temama, a ne time što građani na Savici nemaju kamo otići na misu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.