U Hrvatskoj 54 novozaražena, ukupno 1704, šest preminulih bolesnika

Vijesti 14. tra 202007:04 > 22:47
Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je u utorak bilo 54 novozaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj osoba pozitivnih na Covid-19 narastao na 1.704, podaci su u utorak izrečeni na konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

21:18

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut bio je gost Dnevnika.

Trut smatra da su mjere koje donosi Stožer dobre. “Imamo rast zaraženih, ali je linearan. Daje nam informaciju da su mjere dovoljno dobre. Vjerujemo da ćemo u budućnosti moći održati situaciju i imati pad oboljelih.”

Očekivano je, kaže, da se virus probije i u staračke domove.

“Od prvoga dana rada Stožera HZJZ dao je uputu i preporuku. Preporuka je dovoljna mjera ako jasno govori kako postupati i ako se poštuje. Mogli smo očekivati da se i u staračke domove probije virus, ne možemo oko nijednog objekta stvoriti neprobojnu barijeru. Čim se dogodilo, Stožer je brzo reagirao, u suradnji sa županijskim stožerom”. rekao je Trut, dodavši da se napravilo sve što se moglo napraviti.

21:18

Točno je 50. dan od pojave prve osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj. U danu iza nas otkrivene su još 54 novoooboljele osobe, ali i čak šestero preminulih. Najviše zabrinjava prodor virusa u domove za starije koji su pod novim mjerama stožera. Aktualne mjere donesene su za period do 19. travnja, a već sada Nacionalni stožer daje naznake da bi se uskoro neke mogle ublažiti.

Alemka Markotić, prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektive bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kaže da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.

“Austrija je ta koja ima ozbiljan pa krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati”, kazala je Markotić.

Više o tome pročitajte OVDJE

19:41

Policija Republike Litve iz vlastitih je zaliha poslala donaciju zaštitnih rukavica vrijednu 5000 eura, a riječ je o gotovo 35.000 rukavica od lateksa, objavilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Rukavice su namijenjene policajcima koji na terenu provode zaštitne mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa i bit će podijeljene policijskim upravama prema potrebama.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poslao je pismo zahvale te je istaknuo kako će ta donacija pridonijeti sigurnosti policijskih službenika u obavljanju zadaća vezanih uz suzbijanje epidemije novog koronavirusa, a time i kvaliteti njihova rada.

Iako je osigurana kontinuirana opskrba policijskih službenika zaštitnim sredstvima, rekao je Milina, takva donacija svakako je dobrodošla i pridonijet će sigurnosti i zaštiti policajaca koji svakodnevno na terenu, i u ovim otežanim uvjetima, revno i profesionalno obavljaju svoj posao.

19:32

Da bi odluke koje se donose bile zakonite, Vili Beroš treba biti član Stožera, što – nije. Jesu li odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite legalne za Dnevnik N1 prokomentirao profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević.

“Recimo to ovako, mjere koje su se do sada poduzimale od ranije su predviđene u našem zakonu. Mjere kao što su karantena, ograničenje kretanaja, zabrana kretanja… postoje u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Stožer je mjere donosio ne referirajući se na taj zakon, već Zakon o sustavu civilnoj zaštiti. Mjere jesu legalne, ali je nastala proceduralna greška tko i temeljem kojega zakona ih može narediti”, pojasnio je Gardašević.

19:31

Odlukom zadarskoga gradonačelnika Branka Dukića, od 14. travnja za deset posto umanjena je osnovica za obračun plaća djelatnicima u gradskoj upravi, osim onima čija primanja ne prelaze četiri tisuće kuna na mjesec, priopćeno je u utorak iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Zadra i njegovi zamjenici svoju su plaću umanjili za 15 posto, a za dodatnih pet posto osnovice za obračun plaća odriču se u korist gradskog proračuna i pročelnici, zamjenici i pomoćnici pročelnika.

Odluka se odnosi na plaće za travanj, svibanj i lipanj, uz mogućnost produženja i na sljedeća tri mjeseca, ističe se u priopćenju.

Više o tome pročitajte OVDJE

19:14

U borbu protiv širenja koronavirusa u Virovitici će se uključiti i dronovi kojima će upravljati Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), izvijestio je u utorak virovitički Gradski stožer Civilne zaštite.

„S ciljem provođenja odluke o zabrani okupljanja, ostvarili smo suradnju s operativnim snagama HGSS-a koji ima sofisticiranu opremu za kontrolu javnih površina iz zraka putem dronova“, rekao je načelnik virovitičkoga Gradskog stožera Civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Damir Marenić.

18:38

Iako se u utorak očekivao odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najavio je takvu inicijativu još u vrijeme kada se spekuliralo o odgodi OI u Tokiju. Sada je taj stav i konkretizirao činjenicom da braća Sinković ili Sandra Perković i drugi predstavnici pojedinačnih sportova, atletike, jedrenja, streljaštva, plivanja ili borilačkih sportova, mogu održavati sportsku spremu u trenažnim prostorima samo s trenerima, bez nazočnosti gledatelja.

Više o tome pročitajte OVDJE

16:29

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

Više čitajte OVDJE.

16:28

Dvanaest korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj za koje je testiranjem utvrđeno da su negativni na koronavirus bit će prevezeno u samoizolaciju u Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovku, doznaje se u utorak od župana Blaženka Bobana.

Više čitajte OVDJE.

16:28

Na cestovnim prilazima Udbini, ličkom žarištu covida 19 koje je karanteni, postavljaju se kontrolni punktovi na kojima se od danas dezinficiraju dostavna vozila na izlasku iz mjesta, rekao je za Hinu načelnik Stožera Ličko-senjske županije Vice Nekić.

Više čitajte OVDJE.

16:27

Nalazi testiranih članova Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije, koji su u samoizolaciji zbog sumnje da su zaraženi, su negativni kao i ponovljeni nalaz člana tog stožera koji je najprije bio pozitivan pa će se test ponoviti, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare tog stožera.

Više čitajte OVDJE.

14:08

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 54 novodijagnosticirana bolesnika, 1704 ukupno na današnji dan, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dodao je i da imamo šest novih preminulih bolesnika te da su svi bili kronični bolesnici.

Oporavljenih je ukupno 415, rekao je ministar.

13:37

Novih devet koronavirusom zaraženih osoba potvrđeno je u utorak u Šibensko-kninskoj županiji, a sve su povezane sa zarazom koja se proširila u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos”.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da su među devet novozaraženih troje djelatnika kninske bolnice, dvoje su pacijenti te bolnice a ostali su kontakti s ranije zaraženim osobama.

Četiri oboljele osobe su s područja Grada Knina, tri iz Općine Biskupija, te po jedna s područja Grada Drniša i Općine Ervenik.

Više čitajte OVDJE.

13:24

U 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

13:02

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je drugi smrtni slučaj zbog koronavirusa od početka pandemije, a riječ je o 83-godišnjaku koji je bio hospitaliziran 10. travnja i intubiran na intenzivnom liječenju, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

Dvoje je novozaraženih osoba pa je pozitivnih u županiji ukupno 100, a još dvoje je ozdravilo te ih je ukupno osam.

Više pročitajte OVDJE.

12:34

Tijekom jutra u KBC – u Split preminula je jedna korisnica doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice u Splitu, rođena 1935 godine. Njen nalaz na COVID infekciju bio je pozitivan. Osim pozitivnog nalaza na koronavirus, preminula je bolovala od kroničnih bolesti hipertenzije, šećerne bolesti s komplikacijama, upale bubrega i imunološkog oštećenja, priopćio je splitski Stožer.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije na području Splitsko dalmatinske županije još je 16 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 6, Sinja 1 (zaraženi je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ), Trilja 1 (zaraženi je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ), Trogira 2, Podstrane 1, Prološca 1 i Šolte 1 ( korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu ). Među novooboljelima, 7 osoba je iz samoizolacije.

Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

12:15

Od jučer u Zagrebu je pet pozitivnih osoba, a ukupan broj povećao se ja 413. Ukupno je testirano 3539 uzoraka.

12:14

Zabilježen je i osmi slučaj zaraze koronavirusom u Međimurskoj županiji, a riječ je o 55-godišnjoj ženi, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je nalaz zaražene osobe stigao jutros i bio je pozitivan.

“Riječ je o ženi rođenoj 1965. godine kod koje je pokrenuto liječenje”, dodao je. Od sedam dosadašnjih zaraženih dvoje je ozdravilo, četiri osobe su unutar jedne obitelje, a jedna radi na području druge županije i tamo joj je utvrđen koronavirus, rekao je Posavec.

Ocijenio je kako brojke govore da se Međimurje uspješno nosi s epidemijom, i da se uspjelo zaštiti domove za starije osobe. Najavio je za danas dolazak 13.000 kiruruških maski, 600 zaštitnih odijela s kapuljačama, 350 vizira, 250 zaštitnih naočala, 14.000 rukavica, dodanih termometara i sredstva za dezinfekciju.

Na novooboljeloj osobi provode se aktivni epidemiološki izvidi, a više podataka bit će poznato sutra. Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak kazao je da je zdravstveno stanje svih zbrinutih s koronavirusom dobro, nitko nije na respiratoru te će se uskoro krenuti s kontrolnim mjerenjima.

Govoreći o novooboljeloj 55-godišnjakinji rekao je kako je visokofebrilna i da nije životno ugrožena.

Odgovarajući na novinarsko pitanje župan Posavec osvrnuo se i pokušaj uvođenja jedinstvene e-propusnice za cijelo Međimurje. Ponovio je kako je inicijativu potpisalo 22 načelnika općina, ali su protiv bili gradonačelnici Čakovca, Murskog Središća i Preloga. Pozvao je načelnike i gradonačelnike da se međusobno dogovore oko jedinstvenih zona kretanja kazavši kako će županijski Stožer civline zaštite dati podršku svim takvim inicijativama.

11:47

U Banskim dvorima održalo se predstavljanje prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, Andrije.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

“Uz ono naše glavno oružje, a to su Vladine mjere i mjere Stožera, razmišljali smo i kako upotrijebiti i neke druge kanale. Rekli smo i ponavljamo, mjere mogu postojati, ali ako se svi mi ne pridržavamo istih, rezultati će izostati. Ovo je naš način da dođemo do građana, pogotovo mladih generacija te da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja”, nadovezao se ministar zdravstva Vili Beroš.

“Andrija ne nudi samo unificirane odgovore, već nudi i personalizirane odgovore. On će vam omogućiti da telefonski kontaktirate epidemiologa ili svog liječnika obiteljske medicine”, dodao je.

Više čitajte OVDJE

11:44

Ukupno je 8 novih zaraženih, što je 109 slučajeva na području Krapinsko-zagorske županije.

11:43

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 14.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 112 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a tri su preminule.

10:51

Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na COVID-19,  ističe se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite. To je četvrti uzastopni dan bez novooboljelih osoba na području ove županije. Nakon provedena dva testiranja koja su bila negativna, zabilježen je i prvi slučaj osobe koja je izliječena od koronavirusa. U Brodsko-posavskoj županiji dosad je zabilježeno ukupno 19 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 17 aktivnih te po jedna izliječena i preminula osoba.

“U karanteni su do sada bile ukupno smještene 24 osobe u samoizolaciju od čega je 11 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana stožer će isporučiti određene količine zaštitne opreme (zaštitne maske i rukavice) domovima za stare i nemoćne te drugim pružateljima socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi”, navodi se u priopćenju koje potpisuje načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Iz stožera podsjećaju kako je radno vrijeme trgovina kojima je dozvoljen rad od danas (utorak) ponovo od 8 do 17 sati, dok je radno vrijeme tržnica dozvoljeno u vremenu od 8 do 13 sati. Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

10:45

“S jučerašnjim danom imali smo 9 novooboljelih, od kojih su tri iz doma u Makarskoj. Uzeli smo svima briseve, štićenicima i djelatnicima doma. Što se tiče doma u Vukovarskoj, testirali smo 119 korisnika, od kojih je 50 pozivitno, odnosno 80 djelatnika od kojih je 11 pozitivno”, rekla je za N1 Željka Karin iz splitskog zavoda za javno zdravstvo.

10:37

Pristigli su novi podaci o oboljelima od koronavirusa u Zadarskoj županiji. Od jutros pristiglih nalaza pet je pozitivnih na koronavirus tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 77. Svi novooboljeli obiteljski su kontakti ranije oboljelih.

Više čitajte OVDJE.

9:57

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Gordan Lauc na svom je profilu na Facebooku prenio tekst o koronavirusu objavljen u časopisu New England Journal of Medicine i objasnio što ona znači prevedena u hrvatske uvjete.

Više pročitajte OVDJE.

9:26

Pulmolog i koordinator SDP-ovog savjeta za zdravstvo Saša Srića bio je gost Novog dana gdje je u sklopu naše rubrike Pitajte stručnjake na N1 odgovarao na pitanja koji muče građane vezane uz koronavirus. Smatra da liftove po zgradama treba dezinficirati.

“Kao i javni prijevoz, liftovi su itekako rizični, jer se radi o malom i uskom prostoru. Trebalo bi predstavnike stanara upozoriti i oni bi trebali reagirati da se napravi dezinfekcija. Liftovi su rizični jer virus pada na površinu, dodirujemo kvake, nekad se na lift naslanjamo… Dezinfekcija bi trebala biti prisutna”.

Više čitajte OVDJE.

9:15

U Istarskoj županiji ni danas nema novozaraženih.

“Ukupno je ispitano 12 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 32 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 7 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb”, poručio je županijski stožer civilne zaštite.

9:14

Toni Murčinov, načelnik Murtera, rekao je da karantena na tom otoku dolazi kraju. “Skoro 25 dana se nalazimo u karanteni, konačno je došlo kraju. Nadam se da će testiranja pokazati da smo svi čisti. Imamo ljude u samoizolaciji i na liječenju i da će se uskoro život normalizirati”, rekao je Turčinov, dodavši da će službe procijeniti kad će se proglasiti završetak karantene.

Istaknuo je da na Murteru već sedam ili osam dana nema novozaraženih te da se nada da će karantena uskoro biti završena. “Nadam se da će epidemiolozi donijeti neko rješenje. Psihički je teško izržati 30 dana zatvoren u kuću. Sve nam je normalno stizalo ovih dana. Ljudi su razvozili hrani i lijekove, imamo timove koji su razvozili to od kuće do kuće. Pomalo smo i umorni i iscrpljeni od svega toga, nije bilo lako”, rekao je.

9:11

U Ličko-senjskoj županiji je 10 zaraženih, a najviše ih je u Udbini. “Pobijedit ćemo koronavirus u Udbini. Od sinoć od 18 sati nema promjena. Očekujemo tijekom dana još 18 nalaza i vjerojatno, s obzirom na epidemiološku situaciju, možemo očekivati još pozitivnih. Epidemiološka situacija na Udbini je nepovoljna. Ne možemo detektirati nultog pacijenta. Bilo je tu velikog broja kontakata zaraženih, morate znati da je Udbina prostorno najveća općina u županiji, zato smo prvi dan odlučili na dodatnu karantenu i okolnih sela”, rekao je župan Darko Milinović jutros u Studiju 4 HRT-a.

“Karantena je jasna, nema izlaska iz područja karantene. Opskrba ide na dva načina, vozač ne izlazi iz kamiona, domaći ljudi istovare ili se primopredaja obavi na policijskom punktu”, objasnio je Milinović i otkrio da imaju i jednu izliječenu osobu. Radi se o osobi iz Senja koja je bila prva zaražena.

8:58

U sljedećem periodu čeka nas promišljanje o opuštanju mjera, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, naglasivši i da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli ispoštovati.

Više pročitajte OVDJE.

7:30

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite podsjećaju da je od danas radno vrijeme trgovina od 8 do 17 sati, a tržnica od 8 do 13 sati. “Molimo, poštujte sve propisane epidemiološke mjere te se pridržavajte stroge mjere fizičkog distanciranja!”, poručuju.

7:13

Vlada u utorak predstavlja Andriju, prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Više pročitajte OVDJE.

7:06

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak za Index je progovorio o ukidanju mjera i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Najavio je kako će i u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju razmatrati relaksiranje nekih mjera.

“Jedna od tih stvari je javni prijevoz. Kada se vrati javni prijevoz propisat će se mjere socijalnog distanciranja. No prije relaksiranja mjera, poput normaliziranja javnog prijevoza, mislimo da se epidemiološka situacija mora ustabiliti da nam se, ne daj bože, ne dogodi ovakav skok u broju novozaraženih kakav se danas dogodio u Srbiji”, kaže Capak.

Više čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI