Čikotić: Ne dopustiti stvaranje novog sloja najugroženijih

Vijesti 17. tra 202015:26 > 15:28
(ilustracija)

Saborska zastupnica Sonja Čikotić (Most) poručila je u petak, reagirajući na Vladine mjere pomoći gospodarstvu i građanima da lakše podnesu krizu izazvanu koronavirusom, kako se ne smije dopustiti da se nakon krize stvori novi sloj socijalno najugroženijih građana.

Mnogi građani su zabrinuti za svoja radna mjesta, osobito u turističkom sektoru, jer je neizvjesno hoće li uopće biti turističke sezone, a među njima naročito stalni sezonci, rekla je Čikotić u saborskoj raspravi slobodnim govorima.

Čikotić se osvrnula i na izjavu ministra uprave Ivana Malenice koji je, prema njezinim riječima, rekao kako ne bi Ministarstvo uprave trebalo odrediti koje općine trebaju postojati, a koje ne, upitavši tko bi onda to treba učiniti i bi li možda Malenica radije bio ministar turizma. Dodala je da država daje subvenciju poslodavcima, ali ne kreće od sebe, ne reformira teritorijalni ustroj zemlje koji nije dobar ni za građane ni za proračun.

Ivan Kirin (HDZ) naglasio je važnost aktivacije poljoprivrednih resursa, osobito u vrijeme krize, rekavši da onaj tko kontrolira proizvodnju hrane kontrolira narod. Istaknuo je kako je potrebno mijenjati strategiju poljoprivredne proizvodnje, koja je po njegovim riječima više godina bila pogrešna. Upozorio je kako se su problemi u poljoprivrednoj proizvodnji produbili nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jer je povećan uvoz hrane i zapostavljena domaća proizvodnja.

Stjepan Čuraj (HNS) upozorio je kako su odbijeni zahtjevi pojedinih manjih tvrtki, naročito u ugostiteljstvu, za pomoć u vrijeme koronakrize, čiji jedan dio posluje, a drugi ne pa im prijeti opasnost da se potpuno zatvore i zaposlenici završe na ulici. Upravo je to ono što smo htjeli izbjeći, upozorio je Čuraj.

Veljko Kajtazi (zastupnik romske manjine) rekao je kako je u vrijeme krize potrebno pomoći najugroženijim skupinama stanovništva, među kojima i romskoj populaciji, starijima, beskućnicima, djeci s poteškoćama u razvoju, roditeljima njegovateljima, ali na temelju jasno utvrđenih kriterija.

Svi trebaju podnijeti teret krize koja najviše pogađa najsiromašnije skupine stanovništva, rekao je napominjući kako je 25 posto stanovništva socijalno ugroženo. Upitao je što ako dođe do pirenja koronavirusa u romskim naseljima gdje postoji opasnost ubrzanog širenja zaraze u tim mikro sredinama gdje je smanjena mogućnost samoizolacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.