Zagrebačka katedrala: Od potresa do potresa

Vijesti 17. tra 202018:49 > 18:51
Sanjin Strukic/PIXSELL

Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

VEZANA VIJEST

Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole” koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Posjetitelje svoje stranice provest će kroz Ciklus “Hermann Bollé – graditelj hrvatske metropole”, uz nove priče i neke od najljepših fotografija, zahvaljujući istoimenoj izložbi održanoj prije pet godina u tom zagrebačkom muzeju, također teško stradalom u potresu.

#related-news_0

Uz tu veliku izložbu objavljen je i opsežan katalog, svojevrsni vodič kroz Bolléov Zagreb, a temelji se na radu Dragana Damjanovića, autora koncepcije izložbe te dizajn Bachrach&Krištofić.

Kako podsjećaju iz MUO, Bolleovi projekti gradnje, obnove ili urbane opreme susreću se na gotovo svakom koraku grada, od njihovog muzeja do zagrebačke katedrale, Mirogoja, palače HAZU, stambene dvokatnice u Žerjavićevoj gdje je živio, ograde i portala Botaničkoga vrta do fontane i Meteorološkog stupa na Zrinjevcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.