Jajić: Hrvatska ima gotovo milijun hektara obradive površine koju ne obrađuje

Vijesti 01. svi 202010:43 > 10:45
N1

Tihomir Jajić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika bio je gost današnjeg N1 Studija uživo.

“Sada se vidi koliko je bitna poljoprivreda”, kazao je Jajić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika gostujući u današnjem N1 Studiju uživo.

Upozorava na brojne probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici i OPG-ovi, dok neke odluke stožera u sklopu borbe s epidemijom koronavirusa nisu pomogle poljoprivrednicima.

VEZANE VIJESTI

“Zatvaranje gradskih tržnica bila je jedna od gorih odluka. Ovaj sektor pretrpio je preko 60 posto gubitaka”, kazao je, dodvaši kako su gubitke imali svi, od proizvođača mesa, povrća i voća, do cvjećara. Kaže i kako Minitarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na upite da se pomogne OPG-ovima.

“Nažalost, nikakav odgovor ministarstva nismo dobili. Ja ih ovim putem ponovo pozivam da pomognu OPG-ovima. U Hrvatskoj imamo preko 170.000 OPG-ova, od toga je nešto više od 105 tisuća u sustavu određenih potpora. Taj sektor OPG-ova zapošljava između 150 i 200 tisuća ljudi. U tom sektoru je dosad bilo otpuštanja, a bit će ih zasigurno u busućnosti”, upozorava.

Također kaže kako je struktura OPG-ova takva da su u njoj zapsolene cijele obitelji, tako da kada krenu otpuštanja u tom sektoru, cijele obitelji završe prvo na Zavodu za zapošljavanje i potom vrlo često odlaze iz Hrvatske.

#related-news_0

Spominje i slučaj Rusije, koja je do 1. srpnja zabranila izvoz svih  žitarica koje proizvodi, što će neminovno dovesti do rasta cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda. Ako se za tim primjerom povedu druge države, poput SAD-a, cijene će još vuše rasti, upozorava.

Dodao je i koje mjere bi ministarstvo trebalo uvesti. “Ministarstvo mora napraviti popis sve imovine koja se tiče poljoprivrede. Prema informacijama i statistikama Hrvatska ima gotovo milijun hektara obradive površine, koja se ne obrađuje. Moramo vidjeti koje resurse imamo i staviti ih u funkciju”, kaže on i dodaje:

“Moramo pomoći OPG-ovima kroz fond pomoći, da imaju sredstva za idući ciklus, za sjetvu, da mogu što više zasijati i posaditi kako bismo imali dovoljno hrane i bili spremni za jesen i zimu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.