Boris Trupčević: Citiranje izvora više se neće moći izbjeći

Vijesti 01. svi 202011:10 > 11:15
N1

Predsjednik Udruge novinskih izdavača Hrvatske i direktor 24 sata Boris Trupčević u N1 studiju uživo komentirao je Zakon o autorskim i izdavačkim pravima, nazvavši ga najvažnijim zakonom za medijsku i svaku drugu kreativnu industriju. Riječ je o implementaciji EU direktive o copywrightu, koja donosi jako puno novosti, a najvažnija je, iz perspektive izdavača, uvođenje prava nakladnika informativnih publikacija, a da izdavači ne moraju dokazivati da su vlasnici sadržaja koji objavljuju.

„Tu je pitanje citiranja izdanja i autora, odnosi se na tzv. nezaštićene tvorevine, obične medijske informacije nisu često zaštićene autorskim pravom što omogućuje onima s ne dobrim namjerama da ih kradu. Mora se jasno citirati izvor i autor i ne smije se to zaobići jer bi se smatralo reklamom“, objašnjava Trupčević.

Iako su Google news i Facebook dobili najviše pažnje, i direktiva i zakon su neutralni na koga ciljaju, aže Trupčević i dodaje da još uvijek ne postoji nijedan primjer dogovorene naknade, te da su najdalje došle Francuska, Australija i SAD.

„U tijeku je taktički pristup velikih Internet platformi gdje pokušavaju naći način da se izdavače namire na neki drugi način, jer im to financijski više odgovara“, kaže Trupčević.

Komentirao je i činjenicu da te platforme u uvjetima svjetske pandemije COVIDOM19, nisu uspjele suzbiti infodemiju.

„Fake news je eksplodirao na svim platformama, usprkos obećanjima nisu uspjeli suzbiti tu infodemiju i priznali su da problem ne mogu staviti pod kontrolu“, zaključuje.

Trupčević je komentirao i inicijativu 24 sata o hitnom provođenju potrebnih reformi u Hrvatskoj, zaključivši da nije realno da će se bilo što pokrenuti do izbora.

„24 sata sutra će objaviti veliko istraživanje gdje jasno stoji da 72 posto građana traži ozbiljnu reformu javnog sektora, a 82 posto smanjenje broja gradova i općina“, najavio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.