Korona kod operiranog pacijenta na Firulama, čekaju se nalazi za kontakte

Vijesti 05. svi 202007:52 > 10:22
N1

Nekoliko dana nakon što se doznalo da je koronavirus ušao na plućni odjel KBC-a Split na Firulama, doznaje se da je virus ušao i na odjel Vaskularne kirurgije.

Na koronu je pozitivan pacijent koji je ležao na odjelu, operiran je te je smješten na intenzivnu njegu Klinike za kirurgiju KBC-a Split. Nakon određenog vremena porasla mu je tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Tada mu je uzet bris, testiran je i njegov je test bio pozitivan.

“Ovo što se dogodilo nema nikakve veze s otvaranjem bolnice za rad s pacijentima. Jedan pacijent, koji je već preko 15-ak dana u bolnici je pokazao respiracijske simptome, napravljen je test i on je pozitivan na koronavirus, što je izazvalo reakciju. On je premješten u covid bolnicu na Križine, epidemiološka služba je poduzela sve mjere da se izoliraju kontakti, drugi pacijenti su zbrinuti u izolacije i uzeti su brisevi čije rezultate još nemamo, ali ćemo ih imati do konca dana”, rekao je za N1 Anton Marović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Split, dodavši da su uzeti brisevi desetak ljudi.

“Mislim da situacija uopće neće biti tako dramatična kako se na prvi pogled čini da je. Možemo špekulirati, moguće da je došao asimptomatski, moguće da je zaista zaražen u bolnici, ali u ovom trenutku je to nemoguće točno reći”, rekao je Marović, koji je podsjetio da je trećina svih hospitaliziranih bolesnika u Hrvatskoj smještena u splitskoj bolnici, kao i polovica svih pacijenata na respiratoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.