Romić: "Nisam imao priliku napraviti sve što sam htio u mandatu"

Vijesti 30. svi 202010:53 > 31. svi 2020 12:55
Marko Prpic/PIXSELL

Davor Romić, bivši ministar poljoprivrede, gostovao je u Novom danu gdje je govorio o resoru u kojem je djelovao, ali i o uhićenjima u Hrvatskim šumama.

Davor Romić je u Ministarstvo poljoprivrede stigao na prijedlog Mosta, a prihvatio ga je tadašnji premijer Tihomir Orešković.

“Za mene je to bio velik izazov da kao znanstvenik i čovjek koji je u hrvatskoj poljoprivredi radio gotovo 30 godina, dobijem priliku preuzeti odgovornost i raditi za boljitak hrvatske poljoprivrede. Znao sam što trebam raditi, koje korake poduzeti. Susreo sam se s puno zahtjevnih zadataka, npr. špekulativne zalihe šećera, program ruralnog razvoja… Kad dođete na takvu poziciju, morate se suočiti s problemom, dijagnosticirati ga, dati rješenja. Na kraju mandata ostavio sam pet pripremljenih zakona i dvije strategije”, rekao je Romić.

VEZANE VIJESTI

Napomenuo je da kao ministar poljoprivrede nije bio izložen nikakvom posebnom pritisku, no na nepravilnosti se ukazivalo, iako bez velikih dokaza:

“Nisam bio izložen nikakvom posebno pritisku jer sam u tom kratkom vremenu samo prikupljao informacije. Obraćao mi se sindikat, govorilo se o nepravilnostima, ali to je sve bilo na bazi nedefiniranih i neargumentiranih aktivnosti. Imali su samo dio dokaza, najviše je bilo govora o otpuštanju radnika u Hrvatskim šumama, o špekulacijama, ali nije bilo aktivnih i čvrstih dokaza. Prva afera bila je vezana uz bonuse. Za tu aferu sam saznao kad je predsjednik uprave došao kod mene i zatražio da mu se isplati bonus iz Hrvatskih šuma za što sam ja prvi put čuo.

Imati bonuse u državi u kojoj ima toliko nezaposlenih, toliko ljudi na rubu, doći s isplatama milijunskih bonusa za mene je bio totalni šok. Za te ugovore do tada nisam znao. Od predsjednika uprave sam zatražio ugovore, dostavio ih je, oni su bili tajni, tražio je isplatu bonusa za nekoliko godina. Stvoriti dobit u firmi, otpuštati zaposlenike, a ne investirati, znači raditi za vlastiti interes. Pitam se je li to socijaldemokracija? I kolike su interesne skupine povezane s Hrvatskim šumama?

#related-news_0

Mogao sam samo jedno, pokrenuo sam upravni nadzor, to je uloga ministra. On se obavio i nadležnim sam institucijama poslao sve dokaze u kojima se govorilo o eventualnim nepravilnostima u Hrvatskim šumama.”

Smatra da je napravio puno u jako kratkom vremenu. “Nisam imao priliku napraviti sve što sam želio. Ostavio sam nasljedniku završenu strategiju poljoprivrede i prehrambene industrije, a ona još uvijek nije donesena. Ne znamo kamo idemo, koji su nam ciljevi. Kao sveučilišni profesor osjećam da je za fakultet smanjen interes studenata za pojoprivredu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.