Prometni kaos oko splitskih bolnica ugrožava pacijente

Vijesti 25. svi 201510:26 > 10:34
Morgue File/Ilustracija

Posljednjih godina, zbog prometnog kolapsa koji vlada unutar kruga KBC-a Split na Firulama, u vozilima hitne medicinske pomoći navodno su preminula dva pacijenta. Ovu informaciju nije htio potvrditi doc. dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split.

Ipak, on se slaže s mišljenjem da u prometnom smislu pod hitno nešto treba napraviti unutar kruga, kako bolnice na Firulama, tako i one na Križinama, kako se u budućnosti ne bi događale neželjene situacije prilikom dovoženja teško ozlijeđenih ili oboljelih pacijenata u splitsku bolnicu.

PROČITAJTE JOŠ

”Istina je, unutar kruga bolnice na Firulama, ali i one na Križinama, vlada prometni kaos. Da li bi se unutar bolnice trebao naplaćivati parking ja sam ne mogu odlučiti. No, moram napomenuti da se u bolnicama ove veličine, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, parking naplaćuje. Imate najbliži primjer u KBC-u Zagreb (Rebro), gdje postoji garaža u kojoj se naplaćuje parking za sve one koji tu parkiraju svoja vozila, a odlaze na medicinsku uslugu u KBC Zagreb”, govori doc. dr. Poljak.

Veliki problem bolničko ravnateljstvo ima i sa stanovnicima okolnih zgrada.

”Velik broj stanovnika okolnih zgrada parkira svoja vozila na bolničkom parkingu, kao i oni koji u ljetnim mjesecima idu na kupanje. Ujedno, neki naši sugrađani na bolničkom su parkingu ostavljali i olupine automobila. Kako se boriti protiv toga? Unutar bolnice na Firulama, ali one na Križinama, godinama vlada kaotična situacije u prometu i pod hitno moramo nešto napraviti. Ne daj Bože nekog većeg požara u bolnici. Ni jedno navalno vatrogasno vozilo ne bi uspjelo doći do hidranta. Ljudi parkiraju gdje god stignu, i iako smo prije nekoliko godina uveli prometnu regulaciju vožnje samo u jednom smjeru, i dalje mnogi voze u dva smjera, dakle zabranjenim smjerom”, zaključuje doc. dr. Kolja Poljak za Slobodnu Dalmaciju