Koprić: Za ozbiljnu reformu javnog upravljanja potreban dogovor svih aktera

Vijesti 03. lip 202017:55 > 17:59
N1

Profesor na Pravnom fakultetu Ivan Koprić gostovao je u današnjeg Newsroomu gdje je govorio o teritorijalnom preostroju Hrvatske.

Županije su osnove moći, tko ima podršku županija upravlja Hrvatskom, kazao je profesor na Pravnom fakultetu Ivan Koprić komentirajući temu teritorijalnog preostroja Hrvatske.

Međutim, Koprić kaže kako je – ako je cilj istinska reforma – za to potrebna suradnja svih političkih aktera.

“Potreban je dogovor ako se želi napraviti ozbiljna i pametna reforma javnog upravljanja, pa onda i u okviru toga i teritorijalnog preustroja. Za ono što sam ja predlagao potrebna je suradnja ključnih političkih aktera.”

VEZANE VIJESTI

A za što se on zalaže? Za decentralizirani, policentrični model. Takve, ozbiljne promjene u sustavu ne mogu doći preko noći, kaže Koprić, mogle bi trajati možda čak i dva mandata.

“Treba napraviti program i vidjeti što želimo dobiti na kraju, kakvu državu”, ističe Koprić i dodaje kako naš tenutačni, centralizirani sustav gdje jedino Zagreb privlači nekakvu pažnju ima velikih problema.

“Nije stvar toliko u rezanju ili ubijanju organizacija ili lokalih jedinica. Sve te naše općine postoje već duže od sto godina, samo su te tijekom povijesti drugačije nazivale, imale su različite ovlast i obveze.”

“Ono što ja cijelo vrijeme govorim je da se od 1993. godine od njih zahtijeva nešto što one ne mogu ispuniti, niti što one u stvarnosti ne ispunjavaju, a troše puno novca”, zaključuje Koprić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.