U Hrvatskoj u četvrtak 95 novih slučajeva zaraze, ukupno 2.483

Vijesti 25. lip 202007:38 > 21:05
Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su do sada ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

21:05

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV komentirao je situaciju oko skoka broja zaraženih. Broj ga nije iznenadio, ali nešto drugo jest.

Više čitajte OVDJE

19:15

U Zagrebu ima još 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Više čitajte OVDJE.

18:54

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite u našem je Dnevniku ustvrdio da se virus širi, ali da su za to spremni.

Ističe i da će pandemija potrajati zbog čega moramo usvajati nove navike.

Više čitajte OVDJE

18:53

Virus je ušao i u KBC Zagreb (Rebro). Naime, sinoć je u bolnicu primljen pacijent s lakšom tjelesnom ozljedom koji je testiran na SARS-CoV-2 i bio je pozitivan.

Pacijent je otpušten kući te je obaviještena epidemiološka služba koja mu je odredila mjeru samoizolacije.

Više čitajte OVDJE

18:51

Epidemiolozi osječko-baranjskoga Zavoda za javno zdravstvo u Đakovu uzimaju uzorke na mjestima na kojima se prošlih dana pojavio koronavirus, a rezultati današnjih testiranja bit će najvjerojatnije poznati sutra, izvijestio je četvrtak taj zavod.

Više čitajte OVDJE

17:36

S obzirom da posljednjih dana u Hrvatskoj bilježimo rast broja osoba zaraženih koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i Nacionalni stožer civilne zaštite RH podsjetili su još jednom na osnovne epidemiološke mjere koje bi trebao prakticirati svaki pojedinac, kojih se najvažnijih preporuka treba držati te što znači odgovorno ponašanje.

Pročitajte ih OVDJE

17:35

Francuska i Njemačka su u četvrtak dale političku i financijsku podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u njenoj borbi s pandemijom covida-19, a Berlin ja najavio da će ove godine dati rekordnih pola milijarde eura u novcu i opremi.

Više čitajte OVDJE

17:34

New York, New Jersey i Connecticut uveli su 14-dnevnu samoizolaciju za građane koji putuju iz onih američkih država u kojima raste broj zaraženih Covid-om 19.

Više čitajte OVDJE

17:00

Dr. Vladimir Mićević komentirao je prognozu IHME Sveučilišta Washington iz Seattlea koja kaže da će do 1. listopada Hrvatska imati 1498 umrlih od Covida-19.

“Svaka je procjena relevantna ako se temelji na parametrima koji su realistični i uzeti u obzir na odgovarajući način. Te varijable su iz procjene za nas loše jer procjenjuju da neke stvari u Hrvatskoj ne radimo kako treba. Nevjerojatno je da polovica zaraženih ljudi doživi smrtni ishod”, smatra Mićević.

Više čitajte OVDJE

16:32

Europski regulator uvjetno je u četvrtak odobrio uporabu antivirusnog lijeka remdesivira proizvođača Gilead Sciences Inc. za oboljele od bolesti Covida-19, što je prvi lijek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

Više čitajte OVDJE

16:31

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je odgovorio lideru Restart koalicije Davoru Bernardiću o nesigurnosti izbora u vrijeme epidemije, poručivši da je Hrvatska sigurna država i da je situacija pod kontrolom.

Više čitajte OVDJE 

16:23

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) za sada ostaju pri svojoj procjeni realnog pada hrvatskog BDP-a od 8,5 posto u ovoj godini, a umjeren oporavak očekuju u idućoj godini s procjenom rasta za 3 posto, podaci su iz nove tromjesečne publikacije RBAnalize.

Više čitajte OVDJE

16:22

Vlada se u četvrtak očitovala Ustavnom sudu na prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom, Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja događanja tijekom epidemije Covid-19.

Više čitajte OVDJE

15:47

Ministarstvo za demografiju uputilo je u četvrtak prijedlog Nacionalnom stožeru civilne zaštite da za sve županije žurno donese upute o privremenoj zabrani posjeta korisnicima i izlaska korisnika iz smještajnih ustanova za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom.

Više čitajte OVDJE

15:46

U Zagrebu je 28 novoozaraženih koronavirusom, a od toga je njih 17 iz Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u kojoj je ukupno 21 pozitivna osoba, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog stožera civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE

15:45

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je trenutnu situaciju za N1.

Što se tiče nošenja maske, Markotić je rekla da svjesne i odgovorne ljude nema potrebe kažnjavati te da ona nije za kažnjavanje ljudi. Poručila je da maske u pojedinim situacijama štite.

Više čitajte OVDJE

15:40

Do 1. listopada Hrvatska će imati 1498 umrlih od Covida-19, najnovija je prognoza američkog Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME), a aktivnih zaraženih u tom trenutku bilo bi u Hrvatskoj 2.966.

Više čitajte OVDJE

13:54

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su do sada ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Šibensko-kninske, jedna iz Virovitičko-podravske županije, jedna iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije, dvije iz Sisačko-moslavačke županije, pet novooboljelih osoba je iz Zadarske županije, sedam iz Zagrebačke županije, devet iz Primorsko-goranske županije, 25 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba, a 40 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije.

Do sada je testirano 74657 osoba, od toga 919 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju su 42 osobe. Na respiratoru nema (0) pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 2149, što je 4 novoozdravljenih u 24 sata.

Ukupan broj preminulih je 107.

12:31

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 68. dan za redom nemanovooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od covida-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 1 osobom uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 514 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 5 osoba od čega su 3 (tri) osobe kontakti oboljelih osoba koje su sudjelovale na teniskom turniru u Zadru, 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Srbije te 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Makedonije. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „covid-19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

Veliki broj osoba koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju su kontaktirane. Ukoliko je netko prisustvovao događaju te bio u bliskom kontaktu s oboljelim osobama, a nije se javio epidemiološkoj službi, molimo da se javi dežurnom epidemiologu na broj 091/5044917.

Stožer je dao preporuku zabrane posjeta u OB Gospić te svim ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja starijih i nemoćnih osoba na području Ličko-senjske županije.

12:02

Pokazali smo da se znamo nositi s prvim dijelom prvog vala, imamo dovoljno zdravstvene opreme, uvijek smo imali. Broj zaraženih nije za nas bio iznenađenje, rekla je Maja Grba Bujević iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Znamo da će sad još jedno vrijeme ti brojevi rasti, ali znamo odgovoriti na sve te izazove tako da to ništa nije problem”, rekla je Grba Bujević.

Više pročitajte OVDJE.

11:53

 U protekla 24 sata u Zagrebačkoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestila je Županija u četvrtak.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 25. lipnja do 11 sati evidentirane su 142 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. 

U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Jedan novi slučaj je u ispostavi Zavoda za javno zdravstvo Dugo Selo, a dva u ispostavi Samobor, stoji u priopćenju.

Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:40

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.Božinović je podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom.

“To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta”, rekao je.

 Više čitajte OVDJE.

11:35

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 89 obrađenih testova sa područja SDŽ danas je jedna osoba pozitivna na Covid infekciju i to sa područja grada Splita. 172 osobe nalaze se u samoizolaciji. Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC – u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:06

U Osječko-baranjskoj županiji danas ima 40 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Od toga je 38 slučajeva zaraze u Đakovu.

10:40

Na području Primorsko-goranske županije novozaraženih je 5 osoba čija je zaraza povezana s inozemstvom, odnosno sve su povezane s aktualnim žarištima u Hrvatskoj. Testirano je i pet pomoraca koji su se testirali nakon dolaska s broda, a dio za odlazak na brod. Svi zaraženi su asimptomatski.

Župan Zlatko Komadina pozvao je građane da budu oprezni, da poštuju sve upute vezano za zaštitu zdravlja. Ukupno je trenutno na području PGŽ 14 pozitivnih osoba, a do sada je ozdravilo njih 69.

10:34

Stožer Virovitičko-podravske županije izvijestio je da imaju jednu novu pozitivnu osobu. Radi se o muškoj osobi koja je došla izvana, iz daleke zemlje, dodali su. Koristio je više prijevnoznih sredstava s velikim čekanjima na naredno prijevozno sredstvo. Osoba se ponašala vrlo odgovorno. Stavila se samoinicijativno u samoizolaciju i tijekom tog perioda je razvila simptome bolesti.

10:24

Na području Zadarske županije 4 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 strana državljana i 1 osobi sa područja Zadarske županije, državljanki RH.

Niti jedna od tih osoba nema veze sa tensikim turnirom, već je riječ o turistima i osobi koja je boravila u Sloveniji. Tijekom jučerašnjeg dana u Zadru je testirana i jedna osoba čiji je nalaz bio pozitivan, no osoba je u Zadru bila samo u prolazu, nije se zadržavala već je nastavila osobnim automobilom za Zagreb gdje ima prebivalište i boravi u izolaciji. Ta osoba ne vodi se u evidenciji zaraženih Zadarske županije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

10:20

Ukupno je dosad u Hrvatskoj testirano 74.435 ljudi, od čega u zadnja 24 sata 911.

Prema neslužbenim informacijama, danas je u Hrvatskoj 70 novozaraženih koronavirusom, javlja naša reporterka Matea Dominiković.

10:11

Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 36 osoba koje su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus, rekli su iz županijskog stožera civilne zaštite.

9:49

Na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije objavljeno je da imaju novu osobu pozitivnu na koronavirus. Otkrili su kako se radi o povratnici iz SAD-a koja je za sada dobrog zdravstvenog stanja.

Svi njeni kontakti su već sinoć stavljeni u samoizolaciju.

Dosad je Brodsko-posavska županija imala 42 slučaja korone, ovo je 43. osoba pozitivna na covid-19.

9:32

U Zagrebu je od jučer zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od jučer je obavezno nošenje maski u javnom prijevozu.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo najavio je uvođenje novih mjera. “Neće biti zatvaranja, ali ćemo morati posegnuti i za dodatnim mjerama zaštite jer broj slučajeva jako raste”, rekao je Šostar.

Više pročitajte OVDJE.

9:27

Tijekom jučerašnje večeri u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, analizom uzoraka briseva potvrđen je 1 pozitivan na COVID-19. Radi se o uvezenom slučaju, dolazak iz Švedske.

Epidemiološka obrada je obavljena, kontakti stavljeni u mjeru samoizolacije.

Trenutno, a sukladno protokolu, osoba se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a, dogovara se povratak u matičnu zemlju, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

8:32

Zaraza koronavirusom otkrivena je i u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” na odjelu za produženo liječenje, na kojem je zaraženo četvero djelatnika i 16 pacijenata. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice, rekao nam je da je odjel izoliran te da su oboljeli zbrinuti, s blagim simptomima.

“Stanje je stabilno, pod kontrolom je. Imamo 5 djelatnika pozitivnih i 16 bolesnika, svi su stabilno… Mi smo od veljače spremni u potpunosti na sve što nas očekuje vezano uz virus. Cijelo ovo vrijeme nije se ništa dogodilo, nitko od bolesnika se nije zarazio. Dogodilo se da smo otvorili posjete, otvorene su granice i naši djelatnici mogli su putovati.

Više pročitajte OVDJE.

8:31

Upitana što savjetuje, treba li putovati ili ne, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić je rekla da je to odluka svakoga čovjeka osobno. “Nije ovo jedina infekcija u svijetu. Ljudi su i prije putovali, moraju sami preuzeti odgovornost, morate se sami štititi, ne može vas država štititi u svemu. Moja je odluka hoću li negdje ići, hoću li procijeniti je li nešto sigurno i hoću li se ponašati odgovorno. Ako tako procijenimo, možemo imati lijep i kvalitetan odmor i ne ugrožavati druge”, rekla je Markotić.

Što se tiče obveznog nošenja maski u javnom prijevozu, Markotić je rekla da je lakše sašiti masku za lice, nego plaćati kazne. “Čim je nešto odredba, morat će se kažnjavati. Jeftinije je i sigurnije biti odgovoran”, rekla je Markotić.

Više pročitajte OVDJE.

8:19

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba testirano je 256 ljudi, od čega je 28 pozitivnih, javila je naša reporterka Matea Dominiković.

Prema neslužbenim podacima, danas će u cijeloj zemlji biti najmanje 50 zaraženih koronavirusom.

8:11

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar potvdio je sinoć kako je u 18:30 dobio rezultate te da su u Zagrebu 24 osobe zaražene koronavirusom.

Više čitajte OVDJE.

7:50

Koronavirus se probio u dvije zagrebačke bolnice.

7:42

Uskoro će u svijetu biti 10 milijuna oboljelih od COVID-a 19 a gospodarska predviđanja nisu nimalo ružičasta: pandemija koronavirusa ne jenja, štoviše nagovješćuje tjedne i mjesece koji će biti turobni za planet.

Više čitajte OVDJE.

7:42

Tko su osobe koje će i nakon novog režima na granici iz zemalja moći ući u Hrvatsku, a da im pritom ipak ne bude određena samoizolacija, objasnio je voditelj Službe za granicu PU splitsko-dalmatinske Mladen Bužančić.

Više čitajte OVDJE.

7:41

Nakon jučerašnje objave odluke o novom režimu na granicama, nastale su gužve na ulasku u Hrvatsku. Kako su jučer javljali iz HAK-a, cijeli dan je bio pojačan promet na graničnim prijelazima s BiH. Na prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše na ulaz u Hrvatsku se čekalo sat i pol vremena, a velika je kolona bila i na graničnom prijelazu kod Slavonskog Broda.

Isto tako je bilo i na svim ostalim graničnim prijelazima na ulazu iz BiH u Hrvatsku.

Jutros je situacija mirnija, no s obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa.

Više čitajte OVDJE.

7:40

Jučer je stožer donio dvije odluke kako bi se pokušalo spriječiti širenje koronavirusa. Od danas su obavezne maske u javnom prijevozu te vozač ne smije krenuti prije nego svi putnici imaju maske, a svi građani koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moraju ako ulaze u Hrvatsku ići u samoizolaciju na 14 dana. Nove mjere vrijede od ponoći.

Više čitajte OVDJE.

Jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Šibensko-kninske, jedna iz Virovitičko-podravske županije, jedna iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije, dvije iz Sisačko-moslavačke županije, pet novooboljelih osoba je iz Zadarske županije, sedam iz Zagrebačke županije, devet iz Primorsko-goranske županije, 25 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba, a 40 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije.

VEZANE VIJESTI