Prosvjed očeva pred dječjom bolnicom: "Držati djecu bez roditelja je fašizam"

Vijesti 10. kol 202013:10 > 13:13
Borna Filić/Pixsell

Roberto Mateš, za kojega je javnost nedavno doznala jer je kampirao u šatoru pred bolnicom u kojoj je bio njegov sedmogodišnji mališan, kako dijete ne bi emocionalno trpjelo zbog odvojenosti, sada je s prijateljem ponovio isto, ali za svu djecu i sve roditelje, ispred Klaićeve.

Njihovu akciju Udruga Roda ovako je najavila dan ranije: “Podrška tatama. 10.08. 11h. Roditelj 24 sata, a ne 15 minuta.”

Novinari su Mateša i Ivana Pokupca okružili dok još su dvojica očeva postavljala šator ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici. Prethodno je on ispred Opće bolnice u Pakracu bio zbog svog sina, da dijete utješi sama očeva prisutnost.

 Sada je drugačije:

“Osjetili smo ja i prijatelj Pokupec potrebu da idemo dalje, da idemo u akciju za svu djecu Hrvatske.”
Rekao je da je ovo znak potpore roditeljima roditeljima iz cijele Hrvatske, čija djeca u bolnicama leže bez svojih njih. Mateš i Pokupec uvažavaju da epidemioloških mjera mora biti, ali ne i to da one nisu ujednačene, kao i to da ne može nitko očekivati od roditelja da bude tata ili mama samo 15 minuta umjesto 24 sata.

VEZANE VIJESTI

“To mi se čini kao nekakva fašistička metoda. Zamislite, dijete od samo nekoliko godina, samo je u bolnici. Pitam se, gospoda koja takve odluke donose, imaju li imalo empatije, imalo suosjećanja. Imaju li svoju djecu? Ili se za svoju djecu ne brinu zato što će oni uz svoju djecu smjeti biti. Očito pravila nisu za sve jednaka”, rekao je Mateš.

Ne želi da ga se krivo shvati. On ne da nema ništa protiv medicinara u “Klaićevoj”, zna, dapače, da tamo vode računa o roditeljima i djeci.

“Mi u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu od početka koronakrize napravili smo sve što je bilo u našoj moći, a u skladu s kapacitetima, da osiguramo boravak roditelja s djecom”, prenio je izjavu nadležnih iz KDB u Zagrebu.

#related-news_0

To se posebno odnosilo na djecu oboljelih od malignih bolesti, na djecu koja su imala teške kirurške zahvate, odnosno na onu djecu koja su u bolnici dugotrajno.

Točno toga su svjesna dvojica očeva. Što se Mateša tiče, to je bilo ono što on kao otac nije mogao dobiti u Pakracu.

“Zašto ovi u Klaićevoj mogu, a drugdje ne mogu? Idemo za svu djecu Hrvatske”, objasnio je.

Pokupec je potom rekao što oni Mateš konkretno traže:

“Ministar Beroš nije našao za shodno da donese propis o posjetima, te da postavi jasna pravila. Čim pošalje takav dopis, mi ćemo se maknuti.”

“Smeta nam nehumanim odnos prema djeci, starcima i invalidima… Ja sam svoju priču prošao s mojim djetetom još prije ovih mjera. Bilo je na KBC-u Rebro, šest puta je operirano. Ovo nije napad na medicinsko osoblje, jer oni čine čudesa. Ovo je za sve one tate koji moraju biti na, recimo, bauštelu, a ne sa svojom djecom”, dodao je.

#related-news_0

Pokupec i Mateš, istaknuli su, nipošto nisu nesvjesni epidemiološkog stanja s koronavirusom:

“Mi nismo epidemiolozi, neka oni donesu neke svoje razumne mjere, samo neka te mjere budu ujednačene za sve u Hrvatskoj.”

Ovu “dvojicu tata” Udruga Roda odlučila je podržati jer je i sama ima već dulje od jednog mjeseca pokrenula peticiju za rješavanje problema djece koja su bolesna u bolnicama, a kojima je, zbog objektivnih epidemioloških okolnosti, ali i subjektivnih adminstrativnih rješenja, onemogućen dovoljan kontakt s roditeljima:

Borna Filić/Pixsell

“Svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice odlučuju zatvoriti svoja vrata za posjete. Naš zdravstveni sustav ponovo propušta prepoznati potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata – djece, te ona opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka uz njih jedan od roditelja, pa čak i da im dolazi u kratki posjet.”

“Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je 1.7. kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jednoglasno odlučila osigurati boravak roditeljima uz djecu na bolničkom liječenju u trajanju od 15 minuta, a nakon što su u većini bolnica posjete ukinute s ponovnim rastom broja zaraženih koronavirusom”, objavila je Roda

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.