"Znamo da su u mesnici u Puli poštivali mjere, tamo su kupovali i epidemiolozi"

Vijesti 18. kol 202012:40 > 12:41
Srećko Niketić / Pixsell

Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog zavoda za javnog zdravstvo, objasnio je za N1 da je incident s pojavom pet zaraženih koronavirusom u pulskom pogonu za obradu i prodaju mesa, praktično zaključen, bez ikakve opasnosti po kupce.

Reporter N1 konstatirao je da se pokazalo da su, isto kao što su u Njemačkoj pri izbijanju zaraze koronavirusom u klaonicama na Institutu Robert Koch dokazali da izvor virusa nije bilo meso nego ljudi, to isto epidemiolozi konstatirali i sada.

VEZANE VIJESTI

“Zaraza je ušla preko radnika. U objektu radi još 28 radnika”, rekao je Stojanović.

Najavio je da će narednih dana sve njih anketirati, da će istražiti sve komunikacije, kao i to da, konačno, epidemiolozi u ovom slučaju imaju adut iz prve ruke:

“A i neki epidemiolozi su bili kupci, znaju da su se u toj mesnici poštovali svi protokoli.”

Stojanović je rekao da se može dogoditi da se narednih dana pojavi još koji pozitvan na covid-19 iz te iste priče, ali da to epidemiološki neće igrati bitnu ulogu, jer će, ako se to i dogodi, biti riječ o ljudima koji su već u izolaciji:

#related-news_0

“U ovom trenutku to je jedna zatvorena cjelina, koja je pod kontrolom i to ne narušava status Istre.”

Stojanović je, spomenuvši “status Istre”, imao u vidu Istru kao prostor bez koronavirusa. Je li Vladi jasno što je Istra postigla?

“Pretpostavljam da Vlada to zna”, odgovorio je prvi epidemiolog Istre, koji se inače “nada da će iz Vlade to isto bjasniti strancima, da je riječ o sigurnoj regiji Hrvatske”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.