U ponedjeljak u emisiji Izvan okvira gostuju Vesna Pusić i Ljerka Mintas Hodak

Vijesti 09. lis 202012:34 > 12:41
N1

Više od 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika u Hrvatskoj ne postoji konsenzus oko njegova lika i djela. Vodio je Hrvatsku u periodu borbe za neovisnost I međunarodno priznanje, ali zamjera mu se politika prema BIH, pretvorba i privatizacija, autokracija, odnos prema ljudskim pravima, medijima, stjecanje imovine.

Početkom dvijetisućitih hrvatski političari distancirali su se od Tuđmanove ostavštine, ali zadnjih desetak godina svjedočimo suprotnom trendu.

Na tom tragu Franjo Tuđman premetnuo se u jednu od središnjih tema predsjedničkih izbora 2019.

Kritike su sve tiše jer se, smatra dio povjesničara, svako propitivanje Tuđmana ili njegove politike ponovno počinje predstavljati kao kritika Hrvatske kao takve. Je li to doista tako?

Postoje li tabu teme u javnom diskursu koje se tiču Tuđmanove baštine? Kako s odmakom gledaju na lik i djelo Franje Tuđmana ali kako komentiraju I aktualne događaje, afere, poruke Zorana Milanovića?

U emisiji Izvan okvira gostuju bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je još 1993. u otvorenom pismu zajedno s grupom liberalnih intelektualaca tražila ostavku Franje Tuđmana i Ljerka Mintas Hodak, bivša potpredsjednica u Vladi Zlatka Mateše i prva hrvatska ministrica europskih integracija.

Gledajte Izvan okvira s Ninom Kljenak, u ponedjeljak u 20 sati, samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.