CARnetu europska nagrada za digitalizaciju škola u Hrvatskoj

Vijesti 14. lis 202021:19 > 21:20
Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET, javna ustanova za promicanje obrazovanja, osvojila je u srijedu navečer europsku nagradu 'Regiostars' za projekt kojim je uvela brzi internet i računala u 10 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a kojim do kraja 2022. godine namjerava transformirati sve škole u zemlji.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, od 2004. godine dodjeljuje priznanja za inovativne projekte financirane iz fondova Europske unije.

“Budite ponosni na ovo što ste učinili”, istaknuo je europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmidt. “Više škola će moći izvoditi nastavu tijekom pandemije koronavirusa”, dodao je u obraćanju videovezom tijekom dodjele nagrada u Bruxellesu.

U kategoriji “vještine i obrazovanje” bila su nominirana još četiri projekta iz Francuske, Poljske/Rusije, Italije te Švedske/Finske.

“CARNET je svojim projektom ‘e-škole’ povećao korištenje informatičke tehnologije u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nastavnici i škole dobili su opremu za kvalitetnije izvođenje nastave a kojom će učenici steći znanje kojim će biti konkurentniji na tržištu rada”, navela je Europska komisija tijekom nominacije hrvatskog projekta.

U 150 škola, što je 10 posto svih škola u Hrvatskoj, uvedena je od 2015. do 2018. godine barem jedna informatička učionica s izrazito brzim internetom te priključivanjem na ‘laptope’ i ‘tablete’. Uvedena je i oprema za održavanje prezentacija. Oko 920 učitelja dobilo je na raspolaganje hibridna računala, te prošlo dodatnu informatičku edukaciju za njihovo korištenje, kako bi korist imalo 6.000 učenika. Te škole se nalaze u različitim dijelovima Hrvatske.

Za kupnju računala, tečajeve i uvođenje informatičke opreme plaćeno je 40 milijuna eura od čega su 34 milijuna eura došla iz Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF) i Europskog socijalnog fonda (ESC). Preostalih 6 milijuna eura uplatilu su hrvatski porezni obveznici.

Nakon početnog pilot programa koji je završio 2018. godine, Hrvatska je nastavila opremati škole informatičkom opremom.

“Sve je to pomoglo da tijekom pandemije koronavirusa škole jako brzo prijeđu na ‘online’ podučavanje”, rekla je voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a. Napomenula je kako “multifunkcionalne učionice potiču kreativno podučavanje”, a da je digitalizirano i poslovanje škola.

“Nakon iskustva s pilot programom otpočeli smo drugu fazu. Danas u programu imamo sve škole u Hrvatskoj, a do kraja 2022. godine transformirat će se njihov način učenja i podučavanja”, poručila je Prskalo Maček.

Priznanje CARNET-u dodijeljeno je tijekom Europskog tjedna regija i gradova, najveće konferencije posvećene smanjivanju razlika između siromašnih i bogatih dijelova Europske unije. Europska komisija nastoji smanjiti razlike financirajući predložene projekte novcem iz zajedničkog proračuna EU-a.

Nagrade su u srijedu navečer dodijeljene realiziranim projektima u još tri kategorije: “Industrijska tranzicija i pametna Europa”, “Cirkularno gospodarstvo za zelenu Europu” i “Zalaganje građana za kohezijske europske gradove”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.