Epidemiologinja: Važno je da građani sami reagiraju i nazovu kontakte

Vijesti 28. lis 202011:41 > 11:44
N1 Hrvatska

Epidemiologinja Diana Mayer objasnila je za N1 kako se građani trebaju ponašati i što trebaju učiniti u slučaju da sumnjaju da su pozitivni na koronavirus ili im to nalaz potvrdi, te je još jednom apelirala na građane da se drže mjera i tako im olakšaju borbu s koronavirusom.

“Pacijenti koji dođu na testiranje, dobiju prilikom testiranja upute što napraviti dok čekaju test, a što ako je nalaz pozitivan. To znači biti doma, ne izlaziti van, biti u izolaciji, ne se družiti i javiti se liječnicima obiteljske medicine. Najvažniji je ne izlaziti i ne ostvarivati kontakt s drugima. U slučaju pozitivnog nalaza skupite popis bliskih kontakata. Važno je da sami pozitivni pacijenti regiraju, nazovu kontakte jer zbog ovolikih brojki teško stignemo u istom danu nazvati sve, a važno je što prije reagirati”, istaknula je Diana Mayer.

VEZANE VIJESTI

Epidemiolozi rade 24 sata dnevno, zovu maksimalno kontakte koliko stignu. “To je jako puno poziva dnevno, a svakome treba objasniti što znači samoizolacija, koliko je važno držati se mjera i distancu. Ako ste u domu izolirani, morate se izolirati i od ostalih ukućana”, rekla je Mayer.

Naravno, postoje situacije u kojima je ukućanima vrlo teško izolirati se, a u tom slučaju se treba odvojiti koliko god je to moguće, provjetravati prostorije, držati se higijenskih mjera, pravilno nositi masku, ne dodirivati rukama lice, oči, nos, sluznice, te redovito prati ruke.

Otkrila je da im stiže pomoć: “To će biti doktori medicine koji rade pod nadzorom. Postepeno dolaze, uvodimo ih u posao, nadamo se da će olakšati.”

Komentirajući velik broj novozaraženih, rekla je: “Današnja brojka je 2.378 novih slučajeva. Mi smo negdje na sredini u odnosu na ostale europske zemlje. Broj raste svugdje u svijetu. Svaki novooboljeli zabrinjava, ali to govori da se građani dosljedno ne pridržavaju mjera. Molimo građane, pridržavajte se mjera, nosite maske, držite distancu, važno je da nam olakšate u sprečavanju ove epidemije. Bez vaše pomoći i odgovornosti borba s virusom će biti puno teža.”

#related-news_0

Kaže da ne nigdje ne treba tražiti krivicu: “Ne možemo govoriti o krivnji, nitko nikoga ne krivi. Samo treba naglasiti koliko je pridržavanje mejra bitno. Mjere su jako dobre kad bi ih se svi pridržavali. Osobno svjedočim koliko građani ne nose maske, ne drže se distance, pomognite nam koliko možete. Mjere su korigirane, u skladu s preporukama i WHO-a i Centra za kontrolu bolesti. Pratimo stanje u u Europi i svijetu.”

Nije htjela prejudicirati eventualne nove mjere rekavši da se situacija prati i da će se odluke donositi u skladu s tim. “Incidencija u Hrvatskoj je oko 400-tinjak zaraženih na 100.000 stanovnika, tu smo u sredini u odnosu na europske zemlje”, dodaje.

Ističe da je svima u interesu da učenici ostanu u školama kao i studenti na fakultetima, no sve će ovisiti o broju novozaraženih i situaciji generalno. Komentirajući činjenicu da se građani ipak ne drže mjera pa su vozila javnog prijevoza puna, a maske se često dijele, Mayer je rekla:

“Nema te mjere koja će propisati da se maske ne smiju dijeliti. Naravno da se to ne smije, to je nedopustivo i neprihvatljivo, ali to zaista ne možemo kontrolirati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.