Dramatičan apel iz Zadra, veliko žarište u Salima, Dugi otok skoro u karanteni

Vijesti 23. stu 202016:11 > 16:15
Željko Mršić/PIXSELL

Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, ponajprije zbog nepoštovanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer civilne zaštite Zadarske županije, na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali, poslao je mobilni tim, koji je testirao veći broj stanovnika kod kojih se sumnja na infekciju koronavirusom.

Utvrđeno je da ih je u dva dana 39 pozitivno na covid-19, poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Samo danas, objavljeno je, otkriveno je 32 slučaja u općini od samo 1698 stanovnika.

VEZANE VIJESTI

“Situacija na području Zadarske županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji. Iako još imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest će do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim bolestima postati otežano. Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ako ih ne poštujemo. Na svakome od nas velika je odgovornost jer upravo o ponašanju nas samih ovisi kakvu ćemo imati epidemiološku sliku ne samo na području naše županije, nego i u cijeloj zemlji”, prenosi HRT poruku iz lokalnog županijskog Stožera.

#related-news_0

“Svjedoci smo, nažalost, da su u posljednje vrijeme simptomi infekcije koronavirusom sve teži i kod mlađih osoba jer su mnogi hospitalizirani u našoj bolnici. Zato molim sve sugrađane da shvate ozbiljnost problema, da ne sudjeluju u grupnim okupljanjima, da izbjegavaju gužvu i upozore svoju djecu, posebno mlade, na opasnost koju mogu prouzročiti ako ne budu poštovali propisane mjere”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Sali i Dugi otok gotovo u karanteni

“Prema svemu sudeći, izvor zaraze bila je veća rođendanska zabava, a najveća žarišta su škola, vrtić i crkveni zbor. Mi smo obustavili školu i vrtić i prije tog testiranja pa se nastava održava online. Sutra ćemo, nadam se, testirati još dvadesetak osoba za koje postoji sumnja da su pozitivne na koronavirus. Nismo još tražili karantenu, ali manje-više baš u mjestu Sali puno je toga. Epidemiolozi su dali upute pa je praktički uvedena i karantena. Svaka druga kuća ima obvezu samoizolacije, tako da nema velikoga kretanja po mjestu i po otoku”, rekao je načelnik općine Sali Zoran Morović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.