Epidemiologinja: Od subote imamo puno poziva, traže kako se izvući od mjera

Vijesti 01. pro 202012:36 > 12:39
N1

Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer apelirala je na sve da se pridržavaju mjera i rekla da od subote, kad su nove mjere stupile na snagu, imaju veći broj telefonskih poziva.

“Stanje je stabilno, ali zabrinjavajuće. Nadamo se da će mjere biti od koristi i pomoći građanima da brojke budu što manje”, rekla je Diana Mayer i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Najvažnije je da se mjere poštuju. Apeliramo na građane da se drže toga, a ne da gledaju kako se mogu provući. Strpite se do 21. prosinca da vidimo gdje ćemo biti, kakve će nam biti brojke. Imamo puno poziva otkad su mjere od subote na snazi, od ugostitelja, vlasnika sportskih objekata, koji pitaju i nalaze sitnice ne bi li ipak radili. Ali probajte se strpiti, ako je zabranjeno, držite se tih preporuka.”

Rekla je da vjeruje da će ljudi biti toliko odgovorni da izbjegnu kazne: “Nije tako teško nositi maske, smanjiti broj okupljanja… Sve što nije nužno, odgodite.”

Komentirajući provođenje brzih antigenskih testiranja, rekla je:

“Brzi testovi su dobri jer su brzi. Ako je test pozitivan, znači da je osoba pozitivna. Problem je ako osoba ima simptome, a test je negativan. Onda se taj test provjerava PCR metodom. Brojevi antigenskih testiranja se pribrajaju dnevnom broju oboljelih ako su pozitivni.”

Dodaje da je Vlada napravila sve da osigura dovoljnu količinu cjepiva: “Svi pratimo napredak farmaceutskih tvrtki i razvoja cjepiva. Vlada je s članicama EU-a napravila sve korake da hrvatski građani dobiju dovoljan broj doza. HZJZ je napravio plan i program cijepljenja protiv covida, bit će objavljen na vrijeme. Prioritet su rizične skupine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.