Vučetić: Za Most koji razbija desnicu bih glasovao bez ikakvih problema

Vijesti 09. pro 202019:57 > 21:07
N1

Sveučilišni profesor i filozof Marko Vučetić bio je gost večerašnjeg Pressinga gdje je govorio o kandidaturi za gradonačelnika Zadra.

“Kandidaturu formalno nisam najavio nego sam rekao da sam voljan sudjelovati u toj ulozi. Radi se na okupljanju oporbene scene jer jedino okupljanje može dovesti do željene promjene u gradu Zadru. U dogovorima se rodila ideja da i aktivno sudjelujem u lokalnoj politici, da ne budem samo onaj koji će nudi svoje ideje nego da i budem protagonist i nositelj vlastitih ideja u lokalnoj sredini. Zbog toga sam rekao da ne odbijam mogućnost, ako sam najbolji kandidat za gradonačelnika Zadra, taj kandidat uistinu i budem”, kazao je Vučetić.

Ujedinjena oporba

VEZANE VIJESTI

Kaže da njegov angažman na političkoj razini nije eksperiment te poziva oporbu da pomogne u rušenju HDZ-a u Zadru.

“Ideologija nije bitna na lokalnoj razini. U ovu političku priču odlučio sam ići lišen svih eksperimenata, ali isključivo oboružan snagom brige i emocionalnih odnosa prema lokalnoj zajednici koja nestaje i koja je potpuno ugušena. U ovu priču svrgavanja HDZ-a u Zadru i otvaranja grada građanima pozvani su svi oporbeni akteri, sve političke opcije koje ne pripadaju HDZ-u niti na svjesnoj, niti na podsvjesnoj, niti na nesvjesnoj razini”, poručio je Vučetić i dodao:

“Gradovi koji pripadaju Kalmeti ili Bandiću su gradovi koji ne pripadaju građanima niti Zadra niti Zagreba.”

Pojasnio je i koga točno poziva da ga podrži na lokalnoj razini.

“Razgovarali smo lokalnim Mostom koji je dobrodošao i otvorena su mu vrata u ovoj priči. Domovinski pokret za sada djeluje kao nesvjesni HDZ i na lokalnoj i nacionalnoj razini. Most je razjedinjen i sadašnji lokalni Most radikalno se razlikuje od onog Mosta koji se formira kao klijentelistička priča na nacionalnoj razini”, rekao je Vučetić.

#related-news_0

Za Zadar se kaže da je utvrda HDZ-a pa se postavlja pitanje može li HDZ sada izgubiti u Zadru.

“Koncept da je Zadar utvrda HDZ-a najbolje pokazuje da je Zadar spreman za promjenu. Utvrda nije mjesto na kojemu netko živi, utvrda je mjesto koje je netko osvojio i mjesto na kojemu netko nešto brani. Ti koji vladaju Zadrom, umjesto da Zadrom upravljaju trebaju napustiti grad, prepustiti da grad razvije gradski život. Nakon 30 godina Zadru je potrebna promjena i sloboda. Zadar je do sada bio grad kojim je HDZ vladao zbog toga što građani nisu izlazili na izbore. Kad građani izađu na izbore u većem postotku od 50% onda će Zadar postati grad kojim upravljaju oni koji osjećaju zadarsku slobodu koja je sada ugušena”, smatra Vučetić.

N1

Komentirao je i kakvu je promjenu on spreman donijeti Zadru.

“Građani Zadra bi imali neposredni odnos sa svojim gradom. Kad govorimo o promjenama, trebamo biti fokusirani prema tome da je svaka promjena počiva na otvaranju široke baze koja će imati jednake mogućnosti. Građani Zadra sad nemaju jednake mogućnosti. Nitko ako nije u HDZ-u ili nije blizak HDZ-u ili crkvenim strukturama ne može postati ravnatelj škole ili direktor, doći do zaposlenja”, istaknuo je Vučetić.

Vučetić je bio dio Mosta dok su se zauzimali za manji broj županija, pa je komentirao bi li on kao Zadranin pristao na regiju Dalmacije čije bi sjedište bilo u Splitu.

“Ako bi Zadar u takvoj regiji mogao biti ne centar regije nego centar svijeta, onda bih na nešto takvo pristao. Ako bi Zadar bio marginaliziran i pokoren od strane Splita, onda nešto takvo nikad ne bih priznao”, kazao je Vučetić.

Sukob Plenkovića i znanstvenika

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir  Frka-Petešić na konferenciji za novinare ponovio je da premijer nije izbacio petero članova iz Vladina Znanstvenog savjeta, koji su potpisali apel zabrinuti zbog širenja epidemije bolesti covid-19. Vučetić je komentirao sukob Plenkovića sa znanstvenicima, navodeći da je sukob sa znanstvenicima zapravo sukob s istinom.

#related-news_0

“To govori da je Hrvatska nezrela demokracija i da svatko tko uđe u politički prostor doživi jednu mentalnu preobrazbu i prestane postojati kao ono dosadašnje biće i smatra da se nalazi u nekom stanju polubožanstva. Kod AndrejaPlenkovića, zahvaljujući njegovoj narcističkoj strukturi ličnosti, to polubožanstvo je postalo božanstvo. Ako promatrate i način na koji se obraća, vidjet ćete da ne samo da se nalazi na najuzvišenijoj točki njegove zgrade, a to je u potkrovlju, nego da je i njegovo tijelo postavljeno tako da se on ministrima obraća s visoka.

On je u tom narcističkom poremećaju potpuno sebe divinizirao. Sukob sa znanstvenicima je sukob s istinom. Kad se premijer Plenković sukobljava sa znanstvenicima na ovoj razini gdje se predstavnik njegova ureda zahvalio, ali se nije zahvalio znanstvenicima, očito je da u tom savjetu treba uključiti i jezikoslovnog stručnjaka pa da on kaže što naša politička polubožanstva misle izreći”, rekao je Vučetić.

Osvrnuo se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, navodeći da su neke odluke Stožera politički motivirane.

#related-news_0

“Ovaj Stožer kako danas djeluje – djeluje u prilog smrti i obolijevanja građana Hrvatske, a ne u prilog ozdravljenja nacije. Politički stožer ne da je politiziran nego je u potpunosti mortificiran, u njega je zašla struktura smrti i odluke donosi na način produkcije smrti. Odluke u kojima se ne vodi računa o zdravlju građana nego se proglasi pobjeda nad koronom da bi se izašlo na izbore je odluka koja govori u prilog smrti. Odluka koja odobrava Kolonu sjećanja jer nisu u stanju ući u sukob s braniteljskom populacijom koja je postala polu-politička, a polu-braniteljska populacije je odluka u prilog smrti”, kazao je Vučetić.

O Mostu

Osvrnuo se i na Most, navodeći da su “izašli iz ormara” u političkom smislu.

“Most je napravio politički iskorak jer je razotkrio vlastiti identitet, ali je napravio dobro hrvatskoj političkoj sceni zato što gdje se Most nalazi, desnica tu nema uspjeha, odnosno relevantnost”, istaknuo je i dodao da bi za takav Most i sam glasao na sljedećim izborima:

“Da nije bilo sukoba Mosta i Domovinskog pokreta sadašnja Vlada sigurno bi bila sastavljena od HDZ-a i desnice. Za Most koji razbija desnicu bih glasovao bez ikakvih problema jer je brana razvoju desnih politika.”

#related-news_0

O Katoličkoj crkvi

Vučetić je upozoravao na paradoks da se hrvatski nacionalisti redovito pozivaju na katolički identitet, koji je pritom globalan te je komentirao koliko se katolička crkva u Hrvatskoj sa svojim biskupima i svećenicima razlikuje od Svete Stolice i pape Franje.

“Ona crkva u kojoj je skromnost ne redovito stanje nego nešto ekskluzivno, to nije crkva nego je to sve što negira duhovno i usmjerena je samo i isključivo prema zgrtanju bogatstva. Hijerarhija u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj je hijerarhija koja se udaljila od ove antropološke postavke da se čovjeka treba promatrati kao sliku Božju. Zamislite koliko je teško i zahtjevno biti vjernik Katoličke crkve kada i u neprijatelju nemate neprijatelja nego vidite sliku Božju. Naša Katolička Crkva i vjernici nemaju veze s jednim takvim naukom. Katolička crkva u Hrvatskoj je u dobroj mjeri anticrkva”, kazao je Vučetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.