Njemačka uvodi strogi lockdown: Koga sluša Angela Merkel?

Vijesti 14. pro 202009:57 > 10:05
N1

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić u Novom danu govorio je o situaciji u Njemačkoj u kojoj će biti uveden strogi lockdown.

“One mjere koje je Njemačka uvela početkom 11. mjeseca jednostavno nisu bile dovoljno stroge. Politika je usvajanjem ovog radikalnog lockdowna zapravo priznala da je protekla dva mjeseca potratila na rješenja koja nisu bila dovoljna. Dokazala je i svoju nemoć i pokazala da nema duogoročnu strategiju”, odgovorio je Matić na pitanje zašto se uvode još strože mjere. 

“Pitanje je, ako su ove mjere potrebne, zašto nisu usvojene ranije? To je ono što se pita i njemačka javnost. Nema garancije da će ovaj lockdown trajati do 10. siječnja”, dodaje Matić. 

Usporedba stanja u Njemačkoj i Hrvatskoj

Matić kaže kako se situacija u dvije zemlje može usporediti i vidjeti kako se mjere donose i kako se komunicira te kakav je prioritet politike. 

VEZANE VIJESTI

“I ovdje ima jako puno prigovora na Vladinu komunikaciju proteklih mjeseci. Kad ovdje pričate s ugostiteljima, oni kažu da ni za 11. mjesec nisu još mogli podnijeti zahtjev za nadoknadom štete. Ono što možemo i moramo postaviti pitanje – je li Vlada stvarno učinila sve što je bilo moguće i je li te mjere donijela kad je stvarno trebalo”, pita se. 

Osvrnuo se i na to tko savjetuje Vladu u Njemačkoj i ima li i tamo kontroverzi na tu temu. 

“I ovdje se vodi dosta kontroverzna diskusija o tome. Postoje znanstvenici koji su od početka tražili strože mjere, a i oni koji su govorili da se radi o jednoj sezonskoj bolesti”, pojašnjava. 

“Ovdje je bilo pitanje od samog početka – skriva li se Vlada iza mišljenja znanstvenika koje sluša. Merkel sluša neke znanstvenike, ne sluša sve. Nema održive, dosljedne strategije kako bi se usvojile mjere koje bi donijele neki učinak”, dodaje. 

Matić kaže kako sve zanima kako će danas i sutra izgledati centri njemačkih gradova dok na snagu ne stupi strogi lockdown, a u danima kad krene lockdown očekuje se da će ulice izgledati slično kao i u proljeće kad je sve bilo zatvoreno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.