Rundek o korištenju Ay Carmele: Antifašizam je jako važan!

Vijesti 04. stu 201513:02 > 13:07
Tomislav Miletic/PIXSELL

Sudeći po korištenju stihova iz popularne glazbe, predsjednik SDP-a Zoran Milanović u zadnje vrijeme, čini se, više sluša Darka Rundeka i Haustor, nego nekoć mu omiljenu Azru.

Na svom centralnom predizbornom skupu, onome na glavnom zagrebačkom trgu, Milanović se odlučio izraziti citiranjem slavnog prepjeva antifašističke pjesme “Ay Carmela”, koju je na ovim prostorima popularizirao upravo Darko Rundek. Uzviknuo je: “Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača!”

Upitali smo poznatog kantautora kako je doživio ponovno prisilno uplitanje u kampanju. Stječe se dojam da je pomalo iznenađen fanovima među političarima, ali upravo zbog onoga što se dogodilo prošli puta, kada mu se imputiralo da nekome “spušta” porukom da poslušaju singl “Ima ih”, nerado komentira cijelu stvar. 

Iznimku je napravio isključivo zato što je “Ay Carmela” nedvojbeno i internacionalno poznata antifašistička pjesma i s obzirom na to da živimo u vremenima snažnog revizionizma, kada se anifašizam nastoji okaljati i dovesti u istu ravan s fašizmom. Ponovno Milanovićevo citiranje je zato kratko komentirao za N1: “Drago mi je kada se govori o antifašizmu, jer to je jedna od najvažnijih svjetskih civilizacijskih tekovina“.

Podsjetimo, prije samo dva mjeseca Milanović se prepucavao s HDZ-om citiranjem Haustorovog “Šejna”. Na to mu je HDZ-ovac Gordan Jandroković uzvratio citiranjem “Trećeg svijeta”, pa je frontmen tog benda, Rundek, zamoljen za komentar, poručio obojici da poslušaju nešto aktualniju pjesmu – “Ima ih”, u izvedbi Rundek Cargo Tria.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.