Kvaka s anketama: Jesu li lijevi birači – lijeni i lažljivi?

Vijesti 06. stu 201513:06 > 13:08
Morguefile

Ima jedna anegdota o glasnogovorniku HDZ-a Ratku Mačeku, koja datira od 23. studenog 2007., dva dana prije parlamentarnih izbora kada je "Ćaća" Ivo Sanader porazio Zorana Milanovića. Bio je to HDZ-ov završni "sabor", a Maček se, neumjereno lepršavo, kontra svim anketama koje su predviđale pobjedu SDP-a, osmjehivao, dijeleći bombone s logom HDZ-a.

“Imam informaciju da ćemo imati deset do 12 mandata više od SDP-a”, objasnio je jednoj novinarki Maček. Razlog njegovom optimizmu – usprkos anketama, pijetetu prema SDP-u zbog nedavne smrti Ivice Račana, kritikama HDZ-a od strane GONG-a zbog netransparentnog trošenja novca, što će kasnije dovesti HDZ i na optuženičku klupu, korupcijskim aferama koje su se probijale u javnost… prema anegdoti – bila je kiša. Na dan izbora, 25. studenog, bio je “opći potop” i ispostavilo se da se SDP-ova prednost “rastopila”, pa je Sanader na kraju, uz nešto postizborne kombinatorike i nagodnosi HSS-a i HSLS-a, uspio formirati vladu.

Mačekov optimizam koji se temelji na tome da je lijevo biračko tijelo lijeno te da mu se ne da izaći na kišu i glasati, nije samo dokazan 2007. godine na izborima. Naime, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji nakon zadnjih izbora pokazalo je da teorija o “stidljivoj” desnici prilikom anketnih ispitivanja nije odgovorna za slabe rezultate ljevih – već slab odaziv lijevo orijentiranog izbornog tijela.

Od prednosti do negativne razlike od 6,5 posto

Independent je u srpnju pisao kako su “lijeni” i lažljivi simpatizeri Laburista su razlog zašto su sve predizborne ankete uoči izbora 2015. godine krivo predvidjele rezultate, navodi Studija britanskih izbora (BES). Ankete u pokazivale tijesnu pobjedu Laburista, što se pokazalo netičnim – partija predvođena Davidom Cameronom imala je 6,5 posto više glasova od lijeve opcije.

Ona je utvrdila da je velik broj podržavatelja Laburista izjavilo provoditeljima anketa da će izaći i glasati za Eda Milibanda, ali se jednostavno nisu pojavili na biralištima, dok je to bio daleko rjeđi slučaj kod simpatizera Konzervativne stranke.

BES navodi i da je daleko veća mogućnost da se ljudi koji se odazovu političkim anketama pojave na biralištima, međutim, sada su utvrdili da čak i oni pretjeruju kada govore o vlastitoj izlaznosti. Naime, 90 posto ih je tvrdilo da će izaći na izbore, a realan odaziv bio je tek 66,4 posto.

SDP, barem što se prognoze tiče, sada ima više sreće nego prije osam godina, međutim, uvijek postoji mogućnost da ankete na kojima koalicija Hrvatska raste temelji svoj optimizam podbace zbog – lijevih, lijenih i lažljivih birača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.