Studenti: 'U hrani u menzi pronalazimo kosu, staklo…'

Vijesti 23. stu 201511:59 > 12:04
YouTube/ILUSTRACIJA

Gotovo trećina studenata nezadovoljna je higijenskim uvjetima u menzama diljem Hrvatske - pokazalo je istraživanje Ureda za studentski standard i kvalitetu pri Vijeću studenata VIVŠ RH.

Istraživanje o studentskoj prehrani obuhvatilo je 915 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola. Osrednje zadovoljstvo studentskom prehranom izrazilo je 35,2 posto ispitanika, a njih čak 32 posto navodi nečiste tanjure i pribor za jelo, nečiste kuhinje i toalete kao veliki problem.

Upitani za omjer cijene i kvalitete prehrane, 64,5 posto studenta smatra da je on zadovoljavajući, dok gotovo trećina navodi kako je “hrana neukusna, hladna, nekvalitetna i ponekad pokvarena”, te kako “izbor hrane nije raznolik”.

Studenti prigovaraju što osoblje u menzama “ne koristi zaštitne kape i rukavice kod rukovanja s hranom” te da nerijetko “u hrani nalaze kosu, staklo ili kukce”.

Istaknuli su kako se događa da “hranu koja je pala na pod djelatnici vraćaju na liniju za posluživanje.” Osobljem u studentskim restoranima zadovoljno je, međutim, 73,8 posto studenata, ali njih 38 posto ističe kako je doživjelo neugodnosti, poput vrijeđanja ili neprimjerenog ponašanja.

‘Iako se stvari polako pomiču prema boljem po pitanju cjelokupnog studentskog standarda, potrebno je uložiti znatno više sredstava i energije u ispravljanje brojnih nedostataka u sustavu, budući da i tu kaskamo za ostatkom EU-a’,  komentirala je Glasu Slavonije rezultate istraživanja Ivona Rebrović, voditeljica Ureda za studentski standard i kvalitetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.