Afera u splitskom KBC-u: "Država očito ne radi svoj posao"

Vijesti 30. stu 201518:32 > 18:46
N1

Ministar zdravlja Siniša Varga poslao je inspekciju u splitski KBC. U ministarstvu su poručili i da će uspostaviti suradnju s Državnim odvjetništvom i MUP-om vezano za navodnu Facebook prepisku dvoje splitskih liječnika koji su se, prema tvrdnjama portala Index, putem Facebooka dogovarali o uzimanju mita od pacijenata.

Aferu u splitskom KBC-u za N1 je komentirala Đula Rušinović Sunara iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

“Nitko nije iznanđen sadržajem, to i vrapci na krovu pjevaju. Tu čovjek više ne zna što bi komentirao, država očito ne radi svoj posao”.

Kako vi reagirate kada dobijete pritužbe pacijenata?

“U slučaju prijave mi ih upućujemo da se upute institucijama, ali te institucije nemaju mehanizme da rješavaju takve slučajeve. Hrvatska je kriva što nema mogućnosti utvrđivanja činjeničnog stanja. Kad oni znaju da nitko ne može utvrditi činjenično stanje, a anonimne prijave nitko ne provjerava”.

“Trebaju nam mehanizmi da pacijenti imaju sigurnost i da imaju nekoga na svojoj strani. Kad je u pitanju korupcija i mito onda je vrlo teško početi raspravljati s ove razine, no to je jedini način”.

Hoće li ovaj slučaj nešto promijeniti u budućnosti?

“Ja se tome radujem. Tko zna za što je ovo dobro, makar da netko shvati da takvi sluačjevi postoje i da ih treba rješavati”, zaključila je Rušinović Sunara.