Karamarko optužio Most i SDP za podjelu "ratnog plijena"

Vijesti 20. pro 201511:17 > 11:25
N1

"Zbog odluke Predsjedništva HDZ-a, zbog moralnih skrupula koje imamo - nismo potpisali bjanko papir u kojem se nudi trgovina i podjela „ratnog plijena“. Nismo mogli u tome sudjelovati. Previše je fotelja na tom papiru - da bih to bjanko potpisivao", komentirao je Karamarko prekid pregovora s Mostom.

“Nisam mogao pristati na jedan vrlo specifičan stil ucjene i proizvodnje čitavog niza aksioma. Tvrdnji o kojima se nije moglo pričati nego prihvati ili otiđi. U mojoj stranci je puno branitelja, puno siromašnih i socijalno ugroženih ljudi. S ugledom svoje stranke ne mogu se poigravati. Za to nemam mandat, a vjerujte mi – imam i neke moralne skrupule. Ovaj dokument nisam mogao potpisati – jer je to bilo nemoguće”, izjavio je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Nije htio u koaliciju, navodi, sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsk i destruira temelje suvremene države.

“Sa strankom koja kaže da im ‘hrvatski branitelji smrde’. Koja kaže da je Hrvatska ‘slučajna’ i nameće ćirilicu u Vukovaru i još mnogo primjera. Sve smo to pričali u ove tri i pol godine. I sada da potpišem da mogu ići s njima u vladu i zajedno sjedim za stolom – na način da zajedno radimo. To je nemoguće – ja bih sam sebe negirao kao čovjeka i svoju stranku. Koja ima načela. U konačnici, negirao bih i Domovinski rat”, smatra Karamarko.

Hoće li se Most predomisliti?

Izjavio je i da mu “nije potrebna fotelja, potrebno je da ostanem svoj, da moja stranka ostane svoja i autentična” te da “ako budu novi izbori – nećemo biti oporba”.

“Obično je Most imao naviku do sada oživljavati SDP kada bi dao neki negativni odgovor i kada bi ih jako, jako vrijeđali. Onda bi rekli – pa možda se Milanović predomisli, pa dođite opet… Baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju – vidjet ćemo”, navodi Karamarko.

“SDP sve potpisuje – jer im je potrebno zadržati fotelje. Imali smo ambiciju kreirati vladu i reformirati državu. Podignuti gospodarstvo – za to se spremamo tri godine. Ali – nismo spremni na ovo što bi nas učinilo manjim, diskutabilnim i upitnim u očima svih građana Republike Hrvatske. U konačnici – da budem osoban – vlastite djece i vlastitih roditelja”, zaključio je, dodajući da je “miran sam sa sobom, sa svojom savješću i pred dragim Bogom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.