Afera Puno ti hvala: Plenkovićeva nervoza pokazuje da nas čeka zanimljiv period

Vijesti 05. velj 202318:19 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Afera "Puno ti hvala" i dalje je tema za medije, javnost i oporbu pa i za sindikate radnika Hrvatskih šuma koji žele da se sve raščisti. Dakle, za sve osim za premijera Andreja Plenkovića koji o njoj i nije govorio nakon press koneferencije u četvrtak na kojoj je dijelio savjete o uređivanju medija. Čeka se i dolazak glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Sabor u utorak.

Ljeti na visokim temperaturama i uz komarce, zimi na minusima. U raznim uvjetima radi tri četvrtine radnika Hrvatskih šuma pa im priče o zapošljavanju preko političkih veza i uhljebljivanju koje slušaju posljednjih dana, kažu u Sindikatu, jako smetaju.

“Nećemo se lagati, nijedno državno poduzeće nije imuno na te stvari pa tako ne traba misliti da su Hrvatske šume imune na te stvari, uvijek se priča, ali je li tko što poduzima, ne znam, uglavnom ostane na priči. Pretpostavljam da je toga bilo i u Hrvatskim šumama, ali to treba osuditi i osuđujem”, rekao je Josip Stojković iz Hrvatskog sindikata šumarstva.

Apeliraju zato da se sve što brže istraži pa tako i poruke glasnogovornika Vlade Marka Milića koje su pronađene u mobitelu bivšeg šefa Hrvatskih šuma. Je li bilo kršenja procedura može se provjeriti interno, a eventualni sukob interesa provjerit će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“Sada će se ići na prikupljanje svih podataka koji će nam olakšati odluku o pokretanju ili ne pokretanju postupka, a vjerojatno će se tražiti i samo očitovanje obveznika”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Ima li u svemu elementara kaznenog djela utvrđuje USKOK koji je objavio da izvidi traju jer su, za vrijeme uhićenja Josipe Rimac i ostalih, pronašli brojne uređaje. Analiza pronađenog sadržaja ima, kažu, oko tri milijuna stranica.

“To prvo znači da će se ljudi iz USKOK-a načitati jako puno. Nervoza Andreja Plenkovića pokazuje da nas očekuje jedan zanimljivi period u kojem će upravo on morati dati odgovore na brojna pitanja jer je sve te ljude na kraju dana izabrao upravo on”, komentirao je SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić.

“Puno je posla za Uskokove istražitelje. Na njima je da provedu izvide, utvrde ima li ovdje kaznenih djela. Ne vidim razloga da se predsjendik Vlade ima ičega bojati niti vidim da je nervozan”, kaže pak HDZ-ov Damir Habijan.

O vjetrovima kakve predviđa oporba ovoga vikenda premijer s novinarima nije razgovarao, pred kamere nije stao ni u Mostaru, Splitu ni Makarskoj.

No, iako misli da to nije tema, pitanja o svemu vjerojatno neće izbjeći sljedećih dana jer između ostalog, na rešetanje oporbe, u Sabor stiže glavna državna odvjetnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!