“Ako republikanci preuzmu Senat, mogli bi Bidenu onemogućiti funkcioniranje”

Vijesti 07. stu 202221:47 0 komentara
Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

Novinar Velibor Mandić bio je gost Newsnighta uživo iz San Francisca i komentirao predstojeće američke izbore.

Mandić kaže da posljednje ankete pokazuju da je utrka između republikanaca i demokrata vrlo tijesna.

VEZANE VIJESTI

“Radi se o 2,3 posto razlike. Sada je još uvijek vrlo napeto i teško je reći na koju će stranu prevagnuti u Senatu i Zastupničkom domu. U Zastupničkom domu republikanci imaju veće šanse da osvoje. U Senatu je kritično u nekoliko država. Ako se dogodi da republikanci preuzmu Senat, onda bi republikanci stvarno imali otvorene ruke da Bidenu oduzmu sve mogućnosti da normalno funkcionira iduće dvije godine”, smatra Mandić.

Odnos SAD-a prema ruskoj invaziji na Ukrajinu

Upitan hoće li se odnos SAD-a prema ruskoj invaziji na Ukrajinu mijenjati, Mandić kaže da je to vrlo kompleksno pitanje.

“Grupa demokratskih zastupnika je poslala pismo Bidenu gdje su tražili da Biden donekle promijeni politiku prema Ukrajini, odnosno da se zatraži da počnu pregovori Rusije i Ukrajine. Ako Republikanci preuzmu veće ovlasti u Zastupničkom domu i Senatu, onda će se više ići prema nekakvoj mogućnosti kompromisa”, objašnjava.

Ističe da Biden nije naročito popularan predsjednik u ovom trenutku.

“Mnogi Amerikanci mu zamjeraju što relativno mirno i pasivno vlada. Međutim, Biden pokušava na onaj način ‘tiha voda brege dere’. Mnogi demokrati smatraju da bi Biden trebao malo agresivnije vladati. U Kalforniji se dosta razgovara tko bi mogao biti kandidat na idućim izborima”, rekao je.

N1

Rekao je da su Trumpu šanse da postane kandidat republikanca na idućim predsjedničkim izborima još uvijek dosta dobre.

“On ako stvarno objavi idućeg ponedjeljka kandidaturu, to će obeshrabriti mnoge druge u republikanskoj stranci da se kandidiraju za budućeg predsjednika. Opcije su takve da će Trump gotovo sigurno objaviti svoju kandidaturu”, kazao je Mandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!