Bačić: Ovaj igrokaz je bio nepotreban, Zlata Đurđević kolateralna žrtva

Vijesti 25. ožu 202114:39 > 14:59 3 komentara
N1

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, govorio je na konferenciji za medije o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

“Držim da je ovaj igrokaz bio nepotreban i mi smo na njega upozoravali i nanio je štetu svima koji su sudjelovali u tom neustavnom i nezakonitom procesu. Koristim priliku pozvati sve zainteresirane kandidate koji ispunjavaju uvjete te imaju program i viziju za rad Vrhovnog suda da se jave na javni poziv Državnog sudbenog vijeća kako bismo doista mogli izabrati najboljeg kandidata.

Niti je HDZ imao svog kandidata na pozivu, niti a priori imamo svog kandidata na ponovljenom pozivu. Želim da se jave kandidati koji se osjećaju pozvano i spremni smo o najboljem kandidatu pregovarati s predsjednikom”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

“Trebala je čekati odluku Ustavnog suda”

Pritom je istaknuo kako je Zlata Đurđević kolateralna šteta:

“Maloprije sam rekao da je tim igrokazom, koji je bio nezakonit učinjena šteta, a kolateralna žrtva je Zlata Đurđević. Rekli smo da je na taj način dopustila da se naruši njezin profesionalni integritet i da nije smjela sudjelovati u tom nezakonitom i protuustavnom postupku kandidiranja za prvog čovjeka sudbene vlasti. Prema tome ona neće biti podržana od strane HDZ-a kao kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda”.

“Kao profesorica Pravnog fakulteta, pravnica i legalist trebala je, ako je dvojila u neustavnost Zakona o sudovima, pričekati odluku Ustavnog suda i onda odlučiti o svojoj kandidaturi, a ne svojom kandidaturom tvrditi da zakon nije u skladu s Ustavom i to je za nas nju diskreditiralo da može biti predsjednica Vrhovnog suda.

Na taj način nije poštivala pravni poredak Republike Hrvatske koji govori da je jedino Ustavni sud pozvan odlučiti je li neki zakon u skladu s Ustavom. Pa bi onda kandidat za predsjednika Vrhovnog suda to trebao znati i ona je to dobro znala. Trebala je pričekati odluku Ustavnog suda, a ne i nakon odluke opet biti dio pisma i svoju kandidaturu prihvatiti od strane predsjednika”, objašnjava Bačić.

“Bauk je potpuno promašio tezu”

Još jednom je, zatim, pozvao sve kandidate koji ispunjavaju uvjete da se prijave na ponovljeni javni poziv.

“Kada između njih utvrdimo tko je najbolji onda ćemo sjesti s predsjednikom i čuti i njegovo mišljenje i nadam se, između više kandidata izabrati onog tko može doprinijeti stanju sudbene vlati u Republici Hrvatskoj. Mi nismo ni u kakvoj neugodnoj situaciji. Mi tražimo da hrvatski sudovi rade po zakonu, a mi svoje pravne lijekove imamo pravo koristiti”, veli.

Na kraju se osvrnuo i na izjavu Arsena Bauka:

“Mislim da je Bauk potpuno promašio tezu. Predsjednik Vlade je rekao svoj stav o jednoj od kandidata. Ustvari, ona u tom trenu nije ni bila kandidat, ali pristajanje na protuzakonu kandidaturu ju je diskreditiralo. Ne može se podržati nikog tko je pokušao postati predsjednik vrhovnog suda na nezakonit i neustavan način”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare