Beljak dobio zabranu dolaska u Sabor na dva dana: “Stvarno si jadan! Diktatore!”

Vijesti 30. stu 202212:161 komentar
Izvor: N1

Saborski zastupnik Krešo Beljak izbačen je danas iz sabornice uz dvodnevnu zabranu sudjelovanja u raspravi koja se odnosi na danas i sutra.

Do ukupno pet opomena došlo je nakon što je Beljak pitao ministra obrane Marija Banožića jesu li probali razgovarati s predsjednikom RH prije nego su podršku Hrvatske oko pitanja obuke ukrajinskih vojnika obećali u EU i NATO-u.

“Ne mislite li da je vrijeme da resetirate stvar, vratite na početak i pokušate sjesti s predsjednikom RH, dogovorite ili ne, a onda davati obećanja koja su u ovom slučaju, pokazat će glasovanje, lažna. Obrukat ćete ne Hrvatsku, nego sebe, premijera Plenkovića, HDZ i vladajuću većinu. Vi ne zastupate Hrvatsku, zastupate HDZ”, rekao je Beljak nakon čega je dobio opomenu jer je govorio i nakon isteka vremena.

“Isteklo je vrijeme za 12 sekundi, niste me slušali, upozoravao sam pa samo jedna mala opomena, ništa više nego to”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Stvarno si jadan”, dobacio mu je Beljak nakon što je sjeo.

“Dobivate trenutno i treću opomenu, ne možete više sudjelovati u raspravi, a tko je jadan prosudit će hrvatska javnost”, uzvratio je Jandroković.

VEZANA VIJEST

Nešto kasnije Beljak je ponovno ustao i počeo govoriti:

“Kad ste me već izbacili, onda nemojte dopustiti…”

Međutim, predsjednik Sabora ga je prekinuo.

“Nisam vas izbacio, sada ću vas izbaciti jer sam vam oduzeo pravo govora zbog dobacivanja iz klupe da sam jadan. Sada ste napravili još nešto nedozvoljeno, a to je da ste bez prava na govora uzeli riječ, što zavrjeđuje četvrtu opomenu. Molim vas da napustite sabornicu. Danas više ne možete biti u sabornici. To je demokracija, poštivanje procedure”, rekao je Jandroković.

“Vi ste diktator”, vikao je Beljak na odlasku, na što je Jandroković dodao da je dobio još jednu opomenu, a time i zabranu sudjelovanja u raspravi i za sutra.

“Dobio je pet opomena i ne može dva dana sudjelovati u raspravi”, rekao je Jandroković zastupnicima.

Ministar Banožić potom je odgovorio Beljaku na pitanje koje je pokrenulo cijelu polemiku.

“Nisam želio postupiti po nezakonitom zahtjevu Ureda predsjednika. Zbog toga danas imam situaciju u kojoj sam ga desetak puta javno tražio da sjednemo i razgovaramo, ali samo izbjegavanje suradnje s MORH-om i sa mnom, dovelo je do ove situacije da se postavlja pitanje treba li ministar pisati uopće predsjedniku, što stoji u zakonu. Treba li se resetirati je poslano na krivu adresu, prava je Pantovčak”, odgovorio je Banožić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar