Beroš o uvođenju covid-potvrda: Za pacijente ostaju jednake sigurnosne mjere

Vijesti 29. ruj 202108:59 > 09:17 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Od ponedjeljka 4. listopada uvodi obveza covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19. Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da za pacijente ostaju jednake sigurnosne mjere kao i do sada.

“Covid-potvrde u zdravstvu ne unose dodatnu neizvjesnost, već maksimalnu moguću zaštitu zdravlja naših pacijenata i djelatnika. Pacijentima ostaju jednake sigurnosne mjere kao i do sada – dokaz o imunosti na covid-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan”, napisao je Beroš na Twitteru.

Pravila koja se uvode za zaposlene u zdravstvu i socijali

VEZANA VIJEST

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.

Covid-potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!